PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | 7 focare confirmate în ultimele zile, unul dintre ele la circa un kilometru de ferma de porci de la Gherghiţa

Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, reunit joi, la solicitarea prefectului, a aprobat planurile de măsuri pentru prevenirea extinderii pestei porcine, după ce în ultimele zile au fost confirmate şapte focare, dintre care şase la porci domestici şi unul la un mistreţ. Cea mai alarmantă situaţie este în comuna Gherghiţa, care are pentru prima dată un caz confirmat oficial, apărut la circa 1,3 kilometri de ferma de porci în care sunt crescute aproape 9.500 de animale.

Cazurile cunoscute anterior, despre care Telegrama a scris miercuri, fuseseră înregistrate în Olari, Târgşoru Vechi şi satul Lacul Turcului din comuna Balta Doamnei. De asemenea, la ora respectivă se propusese şi adoptarea unui plan de măsuri după apariţia unui focar în fondul de vânătoare 11 Gherghiţa, caz în care, ţinând cont de libertatea de mişcare mult mai mare a porcilor mistreţi, zona de supraveghere a bolii se întinde pe o rază de 13 kilometri, faţă de 10, cât este în cazul animalelor domestice. Între timp, faţă de datele oficiale disponibile ieri, joi au mai intrat pe lista de aprobare planurile de măsuri pentru încă trei focare de pestă porcină confirmate oficial, în satul Cocorăştii Colţ din comuna omonimă, în satul Puchenii Moşneni din Puchenii Mari şi în satul Ungureni din comuna Gherghiţa.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Virusul se apropie de ferma cu peste 9.400 de porci de la Gherghiţa

Autorităţile din Prahova sunt în alertă, în contextul în care focarul din Ungureni se află la un pic mai mult de un kilometru de una dintre cele mai mari ferme de porci din judeţ.

"Zilnic apar noi cazuri de mortalităţi în gospodării, suntem într-o permanentă stare de alertă. Cel mai grav focar este la Ungureni, care se află la aproximativ 1.300 de metri faţă de ferma din gherghiţa, unde sunt peste 9.400 de porci", a declarat, în timpul şedinţei CLCB, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare Prahova, Mihai Terecoasă, care a avertizat că va fi nevoie de măsuri drastice pentru a preveni extinderea virusului, subliniind că, în lipsa lor, există riscul să ne confruntăm ani la rând cu focare şi, automat, cu plata unor despăgubiri. În aceeaşi şedinţă, autorităţile au discutat şi despre nevoia efectuării dezinfecţiei la toate utilajele agricole şi forestiere din zonele afectate în momentul în care ies de pe câmp, respectiv din pădure şi intră pe drumurile publice.

Image
Image
Image
Image
Image