PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Gropi comune pentru porci, în Pioreşti şi Hăbud. Vezi măsurile luate azi de autorităţi! | VIDEO

Numărul de focare de pestă porcină confirmate oficial în Prahova a ajuns la şase, toate în zona de sud a judeţului, primul dintre acestea fiind anunţat miercuri, la un porc domestic, iar celelalte joi seară şi vineri dimineaţă, în comunele Poienarii Burchii şi Târgşoru Vechi. După apariţia noilor focare, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a reunit la sediul Prefecturii, stabilind măsurile pentru a preveni răspândirea virusului şi anunţând că, pentru moment cel puţin, nu se va trece la uciderea preventivă a porcilor din alte gospodării. În schimb, toţi porcii găsiţi în gospodăriile afectate au fost asomaţi. Numai în ultimele ore, 41 de animale din interiorul focarelor au fost ucise şi îngropate în gropi comune.

Autorităţile prahovene au decis să creeze două gropi comune, amenajate conform reglementărilor în vigoare, pentru îngroparea animalelor moarte din cauza pestei porcine. Una dintre ele este în satul Pioreşti din Poienarii Burchii, pentru porcii domestici, în timp ce mistreţii sunt îngropaţi la Hăbud, comuna Şirna, a anunţat Mihai Terecoasă, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Prahova.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Încă trei porci au fost găsiţi morţi, pe malul râului Ialomiţa. DSV Prahova aşteaptă analizele de laborator

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | "Nu trecem încă la uciderea porcilor, focarele sunt izolate"

Autoritățile au confirmat CINCI FOCARE NOI de pestă porcină africană, în județul Prahova

Cinci dintre focare sunt în sate din comuna Poienarii Burchii, la distanţă de circa trei kilometri unul faţă de primul apărut, din satul Poienarii-Rali, a mai precizat directorul DSV. Din punctul de vedere al măsurilor de protecţie, nu se schimbă prea multe, localităţile vizate acum fiind deja cuprinse în raza de protecţie de 3 kilometri sau cea de supraveghere de 10 kilometri. În schimb, în cazul porcilor mistreţi la care a fost găsit virusul, zona de protecţie este de 8 kilometri, iar cea de supraveghere de 13, motivul ţinând, în mod evident, de faptul că animalele sălbatice au o libertate de mişcare mult mai mare.

Noutatea ţine de înregistrarea unui focar la Târgşoru Vechi, comună învecinată cu Ploieştiul. Localităţile din zona de supraveghere urmează să fie comunicate astăzi, după ce inspectorii DSV au transmis coordonatele GPS din zona focarului.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Vezi cum se manifestă boala, cum a apărut primul focar şi ce interdicţii au fost impuse! | VIDEO

În timpul şednţei de vineri a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Prahova, directorul DSV le-a solicitat reprezentanţilor Poliţiei să intensifice acţiunile pentru depistarea autoturismelor folosite pentru transportul de porci, carne de porc sau produse din carne, în condiţiile în care astfel de transporturi sunt interzise în interiorul zonelor de supraveghere fără un aviz de specialitate. De asemenea, el le-a solicitat asociaţiile de vânători care gestionează fondurile cinegetice din împrejurimi să înceapă de urgenţă "extragerea" mistreţilor.

Image
Image
Image