Peste 130 de incendii de vegetație uscată, în Prahova, în ultimele trei zile

De vineri până luni dimineață, pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 133incendii de vegetație uscată, potrivit bilanțului prezentat de ISU Prahova astăzi. Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 426 ha, a mai precizat sursa citată.

În localitatea Provița de Sus, incendiul de vegetație uscată s-a propagat la gospodărie, aceasta fiind mistuită de flăcări, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină. Duminică, în localitatea Bușteni incendiul de vegetație a pus în pericol un depozit de materiale de construcții, iar datorită intervenției prompte a pompierilor acesta a fost lichidat în limitele găsite.

Citiți și:  VIDEO - Pompierii prahoveni lansează un apel disperat către populație: "Opriţi acțiunile de igienizare a terenurilor prin ardere!"

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Ceptura, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenție Urlați sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 ha.

"Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic. Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice", au mai transmis reprezentanții ISU Prahova.

 Sursa foto: ISU Prahova

 

Image
Image
Image