Peste 150 de hectare afectate, marți, de incendii de vegetație. Mai multe gospodării, amenințate de flăcări

Pompierii prahoveni lansează un nou avertisment în privința incendiilor de vegetație, după ce, în cursul zilei de marți, au avut solicitări pentru 32 de astfel de intervenții, în 26 de localități, suprafața afectată fiind de 156 de hectare. În unele cazuri, flăcările au ajuns la gospodării, unde au provocat pagube. Astfel, "în localitatea Mizil, incendiul de vegetație uscată s-a propagat cu repeziciune la un foișor și la mobilierul din lemn aflat în curte. Totodată, au ars și 1000 mp de vegetație uscată. Și în localitatea Gura Vitioarei incendiul de vegetație se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1 ha și s-a propagat la gardul a două locuințe, acestea fiind salvate datorită intervențiilor prompte ale militarilor. Probleme au fost și în comuna Podenii Noi, sat Popești, unde incendiul de vegetație uscată s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 ha și care s-a propagat la o anexă gospodărească confecționată din lemn, pe o suprafață de aproximativ 40 mp."

În ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 32 de incendii de vegetație uscată în localitățile Mizil (2), Baba Ana, Călugăreni, Ploiești, Valea Călugărească (2), Ariceștii Rahtivani, Blejoi (2), Bucov, Plopu, Teișani, Gura Vitioarei, Șoimari, Gornet (2), Lipănești, Ceptura, Iordăcheanu (2), Surani (2), Breaza, Comarnic, Podenii Noi, Dumbrăvești, Poienarii Burchi, Bărcănești, Drăgănești, Cornu de Jos și Băicoi.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 156 ha, precizează un bilanț al ISU Prahova.

"Reamintim prahovenilor  că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor", au mai transmis reprezentanții ISU Prahova.

Sursa foto: ISU Prahova

 

 

Image
Image
Image