Poliţiştii români n-au dat ieri amenzi pentru ieşirea din case, dar au deschis 6 dosare penale noi

Poliţiştii români n-au dat ieri amenzi pentru ieşirea din case, dar au deschis 6 dosare penale noi

Trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, cu tot cu toată procedura juridică, haos, ordonanţe, dezbateri parlamentare sau hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a făcut ca în ultimele 24 de ore să nu mai fie raportată oficial nicio amendă pe teritoriul ţării noastre pentru ieşirea din locuinţe. Astfel, bilanţul oficial publicat vineri de Grupul de Comunicare Strategică nu face referire la nicio sancţiune contravenţională de la ultima raportare şi până acum, dar anunţă că în ţară au fost deschise şase noi dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ducând numărul total, de la debutul pandemiei, la 578.

Grupul de Comunicare Strategică a amintit, în informarea oficială de vineri, şi care sunt normele care se aplică privind deplasarea persoanelor începând din 15 mai:

"Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu", au amintit autorităţile.

Zădărnicirea combaterii bolilor

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.441 de  persoane. Alte 14.791 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 578  de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

"Odată cu instituirea stării de alertă, pentru persoanele care vin în România din străinătate, măsura izolării/carantinării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicită acest lucru pentru a nu-și expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate în spații puse la dispoziție de autorități. Persoanele care nu respectă măsurile de izolare/carantină la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe această perioadă. Persoanele aflate în carantină instituționalizată la această dată, rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile", se mai arată în mesajul oficial.

Image
Image
Image
Image
Image