Procurorii anchetează incidentul de pe aerodromul din Strejnic în care a fost implicat un elicopter şcoală

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a început cercetările, după un incident petrecut vineri dimineaţă pe aerodromul din Strejnic. Un elicopter folosit pentru instructaj a fost deteriorat după o aterizare nereuşită. Deşi incidentul este catalogat de specialiştii din aviaţie ca fiind unul minor, iar cei doi ocupanţi au scăpat teferi, încadrarea faptei este una destul de severă, cu o pedeapsă ce poate ajunge până la 3 ani de închisoare.

Poliţia Prahova a confirmat că la faţa locului s-a deplasat un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, alături de poliţişti de la TF, pentru cercetări. „Se vor efectua cercetări privind săvârşirea infracţiunii prevăzute si pededepsite de art. 98 alin. 2 din OG 29/1997 (Codul aerian civil)”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova. Normativul invocat face vorbire la o încălcare din culpă a îndatoririlor, de către personalul aeronautic, de natură să pericliteze siguranţa zborului.

Conform aceluiaşi act, fapta se poate pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Este vizat, desigur, instructorul de zbor, care, la fel ca în mult mai cunoscuta situaţie a şcolii auto de exemplu, este responsabil de tot ceea ce se petrece pe parcursul orelor. Totuşi, având în vedere că incidentul de vineri este unul minor, produs la aterizare şi soldat doar cu pagube materiale, cei care lucrează în domeniu se aşteaptă ca eventuala pedeapsă propusă de anchetatori să nu fie una severă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Accident pe aerodromul din Strejnic. Un elicopter şcoală s-a dezintegrat la contactul cu solul, după o aterizare nereuşită

Acesta este al doilea incident aviatic din ultimele săptămâni în care este implicat un aparat de zbor folosit pentru şcoală. Pe 21 februarie, un avion de agrement s-a prăbuşit lângă aerodromul Tuzla, chiar în timpul unui zbor de instrucţie. Doar instructorul a supravieţuit. Elevul, un marinar de 49 de ani, a fost găsit de medici în stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi salvat.

(Foto: Mediafax)

Image
Image
Image