Tribunalul Prahova s-a pronunțat, miercuri, în cazul cuplului care, în 2021, și-a ucis fetița de 2 ani și 10 luni. Tragedia s-a petrecut la Poienarii Burchii, unde familia se afla în vizită. Proprietarul a fost cel care a cerut atunci sprijinul autorităților. În același dosar a fost condamnată și bunica micuței, care nu i-a venit acesteia în ajutor.
Tatăl fetiței a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pe bărbatul care în anul 2021, iar mama la o pedeapsă de 20 de ani de detenție, cei doi fiind găsiți vinovați de omor calificat asupra unui membru de familie. Bunica paternă a primit și ea o pedeapsă de opt luni de închisoare cu executare, pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, după ce asistat la chinurile copilei fără a interveni şi fără a cere ajutor pentru aceasta. Hotărârea instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Tragedia s-a petrecut în octombrie 2021. Copila ar fi fost opărită în timpul băiței, iar părinții ar fi lăsat-o să agonizeze ore în șir până când, într-un final, aceasta a murit. La acest chin ar fi asistat, fără să intervină, și bunica fetiței.
„În fapt, a rezultat că în seara de 26.10.2021, în jurul orei 22:00, aflându-se în com. Poienarii Burchii, judeţul Prahova, victima M.A.P., în timpul băii de seară, a suferit arsuri cu apă fierbinte, de grad II-III, pe 54% din suprafaţă corporală, după care, în intervalul orar 22:00 - 05:00, nici inculpatul M.H. nici soţia acestuia M.M.D, deşi, în calitate de părinţi, aveau obligaţia legală de acţiona în sensul asigurării accesului, de urgenţă, la îngrijiri medicale de specialitate, nu au luat nicio măsură, stând în pasivitate, deşi copilul a dat semne vizibile de suferinţă. Decesul victimei a fost constatat de echipajul de la ambulanţă solicitat de martorul L.C., proprietarul imobilului, la data de 27.10.2021, ora 05:00”, consemnau procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, într-un comunicat referitor la acest caz.
Sursa citată a mai menționat că, potrivit raportului de expertiză medico-legală (autopsie), „moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute urmare a arsurilor, între leziuni şi deces existând legătură de cauzalitate directă necondiţionată”.
Organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu cu privire la acest caz pe 27 octombrie 2021, referitor la infracțiunea de ucidere din culpă „în urma apelului la S.N.U.A.U 112 efectuat de o terţă persoană, L.C. – proprietarul imobilului în care se aflau în vizită membrii familiei M şi bunica paternă M.P.”
Pe 21 martie anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a dispus schimbarea încadrării juridice față de suspectii M.H. şi M.D.M. din infracţiunea de ucidere din culpă n infracţiunea de omor asupra unui membru de familie şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, „întrucât la acel moment au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unei infracţiuni cu intenţie contra vieţii”.
Copil de 9 ani ucis de repetatele bătăi ale mamei
Inculpaţii au fost arestaţi preventiv de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, la 1 aprilie 2023. Procurorii mai explicau, în comunicatul de la acea vreme, că „propunerea de arestare preventivă a fost formulată la momentul la care din probe certe, după administrarea unui probatoriu complex, a rezultat că împotriva celor doi părinţi poate fi susţinută o acuzaţie în materie penală sub aspectul comiterii infracţiunii de omor asupra unui membru de familie”.
la termenul de miercuri, instanța a mai decis că nici mama, nici tatăl nu mai au dreptul de a-şi exercita drepturile părinteşti asupra celorlalte două fiice pe care le au, în prezent aflate în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi. Ei trebuie să le plătească acestora câte 100.000 de lei, daune morale. Judcătorii au mai dispus, în aceeași cauză, prelevarea de probe genetice de la cei doi părinţi şi introducerea acestora în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, pentru obținerea și stocarea profilului genetic.