Salvamontiștii au reluat, miercuri dimineață, căutarea angajatului ISU Mureș dispărut acum două săptămâni în Bucegi

Salvamontiștii au noi informații despre bărbatul de 37 de ani, despre care nu se mai știe nimic din 26 februarie când, după cum le-ar fi spus telefonic unor cunoscuți, se afla pe traseul spre Vf. Omu, din Munții Bucegi. Pentru că vremea s-a mai îndreptat, miercuri dimineață salvatorii montani au reluat căutările.

"Salvamont România mulţumeşte tuturor celor care au oferit informaţii privind echipamentul şi posibilul traseu abordat de către Andrei Haiduc, dispărut în Bucegi acum două săptămâni. Noi informaţii, pentru care îi mulţumim dlui Costel F., oferă salvamontiştilor noi direcţii de căutare pe care vor începe cercetările astăzi, dacă vremea va permite acest lucru", a anunțat Salvamont România.

Salvatorii se expun, totuși, riscului, dat fiind că a mai nins. Tocmai de aceea, la căutări nu participă, miercuri, decât persoane cu experiență. "În ultimele zile, vremea, în zonă, a fost foarte urâtă, există strat nou de zăpadă depusă şi se va interveni cu echipe mici de căutare, formate doar din salvamontişti, oameni cu experienţă, capabili să facă o evaluare rapidă şi o gestionare corectă a factorilor de risc din zona de căutare şi pe rutele de acces către şi dinspre aceasta", au mai precizat reprezentanții Salvamont România.

Salvamontiștii din Bușteni au demarat, săptămâna trecută, operațiunile de căutare a unui bărbat de 37 de ani de care nu se mai știe nimic din 26 februarie. Ultima dată când a fost contactat, acesta ar fi spus că s-ar afla în drum spre Vf. Omu. Cazul a fost mediatizat în momentul în care salvamontiștii au lansat un apel național solicitând informații care ar putea duce la stabilirea unui eventual traseu urmat de bărbatul de 37 de ani, angajat al ISU Mureș. Salvatorii încercau să se lămurească dacă acesta este, într-adevăr, dispărut, și dacă trebuie să înceapă căutările în Bucegi.

Autoritățile au fost alertate chiar de colegii persoanei dispărute. Aceștia s-au alarmat duminică, pe 3 martie, când bărbatul nu a mai ajuns la serviciu, nu a fost găsit nici acasă și nici nu a putut fi contactat.

"Apel Salvamont România! Luni, 4 martie, am fost anunţaţi că o persoană poate fi dispărută pe munte. Marţi, 26 februarie, această persoană a răspuns la telefon şi spunea că este în drum către Vf. Omul, fără să menţioneze vreo informaţie, unde se află, de unde a plecat, ce rută va urma sau dacă este însoţit. Cel dispărut, Andrei Haiduc, are 37 de ani şi, din postările de pe paginile de socializare, se pare că are o experienţă bogată în ascensiuni montane. Marţi a fost o zi foarte urâtă în zonă înaltă a masivului Bucegi, nu foarte recomandată pentru o ieşire pe munte. Dacă cineva ne poate oferi vreo informaţie privind această situaţie, ne-ar ajuta foarte mult în stabilirea unui plan privind debutul acţiunilor de căutare. Mulţumim!" este primul mesajul publicat de Dispeceratul Național Salvamont.

Căutările au început în cursul zilei de joi: "Salvamont România mulțumește tuturor celor care au oferit informații privind echipamentul și posibilul traseu abordat de către Andrei Haiduc, dispărut în Bucegi săptămâna trecută. Chiar dacă aceste informații sunt destul de vagi, singura ipoteza conturată, până în acest moment, este cea unei ascensiuni către Vârful Omu, dinspre Bușteni. Salvamontiștii vor profita de vremea relativ bună anunțată și, astăzi, vor organiza o primă acțiune de căutare", a transmis Salvamont România.

Vineri, salvatorii montani au revenit cu cele mai noi date în acest caz. "Noi informații, bazate pe zona de recepție a releelor de telefonie mobilă și informația privind rezervarea unei cazări la cabana Mălăiești au direcționat salvamontiștii către această parte a masivului, unde vor organiza o noua acțiune de căutare", a anunțat Salvamont România.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, bărbatul este considerat persoană dispărută și a fost dat în urmărire națională: ”La data de 3.03.2019, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş - Serviciul de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Horea» al judeţului Mureş, despre faptul că un coleg de-al dânşilor, Mitru Haiduc Andrei, de 37 ani, din Târgu Mureş, nu s-a prezentat la serviciu. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că bărbatul ar fi plecat în drumeţie în Munţii Bucegi, în data de 26 februarie a.c. şi nu a mai revenit la domiciliu. Semnalmente: înălţime 1,75 m, păr negru, ochi căprui, constituţie atletică. Mitru Haiduc Andrei este dat în urmărire naţională".

 

 

Image
Image
Image