Sentinţă finală în dosarul de corupţie pe numele lui Sebi Ghiţă şi al mai multor şefi din parchete şi poliţie

Sentinţă finală în dosarul de corupţie pe numele lui Sebi Ghiţă şi al mai multor şefi din parchete şi poliţie

După mai mulţi ani de controverse, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct în dosarul de corupţie care-i viza pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi mai mulţi foşti şefi de poliţie şi parchete. Sentinţa confirmă, practic, achitarea definitivă a acestora.

Inculpaţii au fost achitaţi, pe fond, în vara lui 2018, sentinţa a fost atacată, însă ulterior anchetatorii au retras apelul. Ceva mai târziu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Judiciară a formulat o cerere de revizuire împotriva deciziei de achitare din data de 28 iunie 2019, aceasta fiind respinsă pe 5 aprilie. În dosarul penal, instrumentat de DNA Ploieşti, fuseseră trimişi în judecată Senastian Ghiţă, la data faptelor deputat PSD, Liviu Tudose, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Constantin Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, între timp pensionat şi ales consilier judeţean, şi Constantin Ispas, șef al Serviciului Județean Anticorupție.

Acuzaţiile în acest dosar au fost de şantaj, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului, cercetarea abuzivă, cumpărarea de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În linii mari, anchetatorii susţineau, la momentul trimiterii în judecată, că omul de afaceri ploieştean, din calitatea de deputat, ar fi intervenit pe lângă procurori sau lucrători din Poliţie pentru instrumentarea în interesul său a anumitor cauze, oferind la schimb funcţii. Tot Ghiţă fusese acuzat că, prins fără permis de un poliţist rutier, ar fi apelat direct la şeful IPJ Prahova pentru a scăpa basma curată.

Iată ce apare pe portalul instanţelor de judecată: "Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu cererea de revizuire formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariilor cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Ghiţă Sebastian Aurelian, Dosaru Viorel, Ispas Constantin, Mihăilă Aurelian Constantin şi Tudose Liviu Mihail, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 160 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 aprilie 2021. Opinie separată, Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală".

Image
Image
Image