Simulare a intervenției în caz de avalanșă, la Sinaia. Primele aspecte de care trebuie să țină cont turiștii care vor să urce pe munte iarna

Instructorii Centrului Montan de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Sinaia au organizat, în aceste zile, un „Exercițiu comun de rezolvare a unei situații tactice – urgențe civile, căutare și salvarea – evacuarea, unor schiori surprinși de avalanșă, în zona domeniului schiabil Sinaia / Poiana Plaiului Pietrei”, la care au chemate să participe echipaje din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Prahova, Batalionul 21 Vânători de Munte “Leonard Mochiulschi” Predeal şi de la Baza de Instruire a Vânătorilor de Munte Predeal.

"Scopul exercițiului din data de 21.02.2019 a fost de antrenare a personalului în vederea perfecționării competențelor specifice executării acțiunilor de căutare, salvare – evacuare și de conducere a unei echipe de intervenție specializată în salvarea persoanelor din avalanșă.  Membrii echipelor de intervenție trebuie stăpânească acele competenţe necesare activităţilor desfăşurate în mediul montan, folosind materiale specifice alpinismului, căutării-salvării-evacuării din avalanșă, precum şi pe cele folosite la acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor", a informat Centrul Montan de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Sinaia.

Salvatorii spun că reuşita  unei  acţiuni  de  salvare,  în  general,  constă  în  timpul  scurt  alocat  acţiunii propriu-zise. Dar cel mai bine este ca turiștii să evite pericolul reprezentat de avalanşele care se pot produce iarna pe munte. Jandarmii montani atrag atenția că iarna nu se circulă în zonele în care acestea pot fi declanşate. Se vor folosi numai potecile de acces spre sau dinspre înălţimi, care se numesc "drumuri de iarnă", de pe versantele nordice ale văilor, și trebuie evitate potecile situate pe versantele orientate spre sud sau sud-vest pe care zăpada este expusă continuu acţiunilor razelor soarelui.

O altă regulă importantăpe care turiștii trebuie să o repspecte este să nu pornească la drum dacă în noaptea ce a trecut sau în zilele precedente a căzut zapadă proaspătă și nici dacă bate vânrul după ce s-a depus un nou strat de ninsoare.

"Extrem de periculoase sunt traseele de alpinism acoperite cu zăpadă, spre primăvară, când noaptea sau ziua a bătut un vând cald care topeşte zăpada şi «legăturile» ei cu stâncile. În general iarna toate potecile alpine ce duc spre cabanele situate la mare altitudine, spre golurile alpine, cele care traversează vâlcele, hornuri, văioage, jgheaburi, poduri de zapadă prezintă pericol de pornire sigură a avalanşelor. Prevenţia rămâne cea mai sigură soluţie, așadar nu vă aventurați în zonele cu risc și țineţi întotdeauna cont de avertizările meteorologilor, ale salvamontiştilor și ale jandarmilor montani", recomandă salvatorii.

Image
Image
Image