fbpx

Situație revoltătoare la Ploiești! Unii dintre angajații unui centru pentru copii cu deficiențe, cercetați pentru rele tratamente aplicate minorului, au revenit la serviciu

Image
Image

Mai mulți dintre angajații anchetați în dosarul privind abuzurile unor angajați ai DGASPC asupra minorilor de la Complexul de Servicii "Sf. Andrei" Ploiești s-au întors la muncă. Situația de aici a atras atenția unui parlamentar, care cere demararea unei noi anchete la nivelul Direcției de protecția Copilului, dar și scoaterea acestor persoane din centrul destinat copiilor cu dizabilități.

"Voi v-ați lăsa copilul în grija unor persoane anchetate penal pentru rele tratamente aplicate minorului?

Un centru de plasament DGASPC din Ploiești tocmai i-a reprimit la muncă pe angajații cercetați de procurori pentru că băteau copiii cu dizabilități și le furau din mâncare.

Ancheta a pornit acum când discuțiile înregistrate dintre două angajate au devenit publice. Angajatei nou-venite i se oferea o «instruire»despre cum să se comporte cu copiii, oferindu-i sfaturi precum:

«Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai»

«De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită», sau:

«Dă-le să zacă. Să te ştie de frică.»

Acum un an scriam despre acest caz, am solicitat instituțiilor să acționeze și cei vinovați să răspundă. 2 din cele 14 educatoare și-au dat demisia, alte 12 reținute de procurori. Deși ancheta continuă, deși ani de zile au bătut și agresat verbal copiii cu dizabilități, cele 12 persoane se reîntorc la muncă. În același loc.

DGASPC nu vede o problema în asta și nici directorul.

Sistemul de «protecția copilului» nu reprezintă interesul superior al copiilor. Sistemul de «protecție a copilului» aduce din nou laolaltă agresații în cușcă cu agresorii.

Ce dovadă mai bună că în centrul sistemului de social de protecție se află nu copilul abandonat, ci angajatul corupt și mânuitorii lui?!

Voi solicita o nouă anchetă în cadrul DGASPC și scoaterea acestora de urgență din centru", a anunțat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

„Unii şi-au dat demisia, alţii s-au pensionat, alţii sunt la alte centre. Cinci însă s-au întors. Cei care s-au întors lucrează la bucătărie sau în alte locuri, nu direct cu copiii. Nu am avut ce face, nu au interdicţie, nimic. Au avut şase luni de control judiciar şi atunci am putut să le suspendăm activitatea, că nici atunci nu au avut interdicţie”, a declarat Viorel Călin, directorul DGASPC Ploiești, pentru Mediafax. Acesta spune că nu a avut cum să se opună revenirii acestor angajați la serviciu, dacă anchetatorii nu au dispus nicio măsură în acest sens.

11 persoane au fost reținute, în octombrie, în urma perchezițiilor derulate la angajații centrului de plasament.  Ulterior, unele dintre acestea au fost plasate în arest preventiv sau arest la domiciliu, iar față de altele s-a dispus măsura controlului judiciar. Acuzațiile au prins contur ca urmare a cercetărilor demarate după ce discuții între două angajate ale centrului au ajuns în spațiul public.

Citiți și:  ANCHETĂ LA CENTRUL DE PLASAMENT | 8 persoane au ajuns în arest la domiciliu şi alte două sub control judiciar

După o lună, DGASPC a  anunțat concluziile propriei anchete și măsurile dispuse în acest caz.

Citiți și:  DGASPC a încheiat ancheta proprie demarată la Centrul "Sf. Andrei" din Ploiești, după dezvăluirea abuzurilor comise de angajați asupra copiilor

La vremea respectivă, anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale anunțau că cele 11 persoane reținute în acest caz utilizau un limbaj trivial, adresând copiilor expresii jignitoare și amenințări. Mai mult decât atât, unii dintre copii ar fi  fost loviți cu brutalitate, cu pumnii și picioarele, iar alții erau lăsați nesupravegheați, deși centrul găzduiește zeci de copii cu nevoi speciale, care aveau nevoie de supraveghere.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.