fbpx

Statul și DNA trebuie să-i plătească daune de aproape 200.000 de lei lui Liviu Tudose, fostului procuror șef al PCA Ploiești, pentru reținerea și arestarea nelegale

Statul și DNA trebuie să-i plătească daune de aproape 200.000 de lei lui Liviu Tudose, fostului procuror șef al PCA Ploiești, pentru reținerea și arestarea nelegale
Image
Image

Liviu Mihai Tudose, fost procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a câștigat, în primă instanță, procesele cu Direcția Națională Anticorupție și statul român, deschise ca urmare a reținerii și arestării sale într-un dosar mediatizat, în care ulterior a fost achitat, instanța argumentând că faptele de care a fost acuzat nu există.

Liviu Tudose, în prezent pensionar, a fost achitat definitiv în dosarul instrumentat de DNA, în care a fost acuzat de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În aceeași cauză au mai fost anchetați Viorel Dosaru, fostul comandant al Poliției Prahova, Constantin Ispas, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Aurelian Mihăilă, actualul procuror general adjunct delegat al PCA Ploiești, și Sebastian Ghiță, fost deputat de Prahova. Toți au fost achitați definitiv în această cauză.

Soluțiile pronunțate de Tribunalul București, în procesele deschise de Liviu Tudose

La Tribunalul București au fost programate, miercuri, 24 noiembrie, termenele pe fond în cele două cauze.

“Admite excepțiile lipsei calității procesuale pasive a pârâților Kovesi Laura Codruța, Onea Lucian Gabriel și Răileanu Elena Cerasela, invocate de către fiecare dintre acești pârâți prin întâmpinare și unite de instanță cu fondul cauzei și, în consecință, respinge cererea astfel cum a fost precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu acești pârâți ca fiind formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte acțiunea precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale reprezentând repararea prejudiciului cauzat, precum și la plata a dobânzii legale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la momentul plății efective. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul București-secția a IV-a civilă. Pronunțată azi, 24.11.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în soluția publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Potrivit luju.ro, DNA a fost obligată la plata unor daune către Liviu Tudose, în urma comunicatelor de presă denigratoare transmise în cauză.

Al doilea proces, împotriva statului român, s-a încheiat de asemenea, cel puțin în primă instanță, cu o hotărâre în favoarea fostului procuror șef al PCA Ploiești, Liviu Tudose: “Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reţinerea şi arestarea nelegală a reclamantului şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata sumei de 14643,38 lei reprezentând daune materiale constând în cheltuieli cu asistenţa juridică în cursul procesului penal în legătură cu măsurile preventive de libertate şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 3570 lei reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 24 noiembrie 2021.”

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.