Suspiciune de pestă porcină în Prahova, după ce un mistreţ a fost găsit mort

Alertă în Prahova, după ce un porc mistreţ a fost găsit mort, pe un teren viran din comuna Gornet! Autorităţile se tem că ar putea fi vorba despre un focar de pestă porcină africană.

Animalul a fost descoperit miercuri, de un localnic, într-o râpă. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare s-au deplasat la faţa locului şi au recoltat probe de la mistreţul mort, trimise la laboratorul de la Bucureşti pentru analize.

Primele indicii duc spre ipoteza unei morţi prin otrăvire, după ce localnicii se plânseseră că mistreţii le devastează culturile agricole. Ar fi varianta optimistă, spun autorităţile, în contextul alertei naţionale privind pesta porcină africană.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Autorităţile din Prahova rămân în alertă cu privire la pesta porcină

Au rămas 55 de focare active de pestă porcină africană

Până acum, Prahova a fost scutită de probleme cu pesta porcină, însă există focare confirmate în judeţele vecine, iar autorităţile rămân în alertă. Sunt în continuare filtre rutiere, pe drumurile care fac legătura cu Dâmboviţa şi Ialomiţa, iar pentru comerţul de carne şi produse din carne de porc există unele restricţii. În varianta pesimistă, dacă analizele de laborator vor confirma prezenţa virusului la mistreţul găsit mort la Gornet, aici vor fi luate măsuri speciale pentru a preveni extinderea bolii, iar localităţile învecinate vor intra în zona de supraveghere, au mai anunţat autorităţile din Prahova.

Image
Image
Image