Un nou focar de pestă confirmat în Prahova, după 40 de zile de pauză

În sudul judeţului Prahova a apărut în această săptămână un nou focar de pestă porcină africană, după o pauză de 40 de zile. Tocmai când autorităţile sperau că au oprit răspândirea virusului, apariţia acestuia a fost confirmată într-o gospodărie din comuna Olari, în care se mai înregistraseră focare şi în vară.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova s-a reunit pe 1 octombrie în ședință, pentru a aproba hotărârea privind aplicarea planului de măsuri pentru combatarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Olarii Vechi, comuna Olari. Este vorba despre un nou focar confirmat după 40 de zile în care nu a mai apărut niciun focar nou, informează Prefectura Prahova. În gospodăria în care a fost depistat focarul, inspectorii DSVSA Prahova au găsit doi porci bolnavi, iar analizele de sânge au ieșit pozitiv la pestă porcină africană. Imediat s-a procedat la uciderea în focar a celor 13 suine pe care le deținea cetățeanul și s-a făcut ucidere preventivă a încă trei suine din două gospodării învecinate, a mai transmis Prefectura.

CITIŢI ŞI:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Începe "uciderea preventivă" a porcilor în două noi localităţi, după ce au fost confirmate 48 de focare

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Despăgubiri de 269.000 de lei după uciderea porcilor din Poienari şi Târgşor

Până în acest moment, în județul Prahova au fost confirmate 44 de focare de pestă porcină africană la porci domestici și încă 8 focare la porci mistreți, pe fonduri de vânătoare.

"Și pe această cale atragem atenția cetățenilor care cresc suine în gospodărie, să anunțe medicul veterinar din localitate îndată ce constată că animalele sunt apatice, nu mai mănâncă, beau multă apă, au febră mare, au scaune diareice și zac", a mai transmis Prefectura Prahova.

Image
Image
Image
Image