Un zid care susţine mai multe blocuri de locuinţe stă să se prăbuşească peste DN 1

Un zid de sprijin construit în zona montană din Prahova şi care susţine mai multe locuinţe este în pericol de prăbuşire. Se întâmplă în apropiere de centrul oraşului Comarnic, iar autorităţile au observat deja dislocări de teren şi se tem că zidul s-ar putea prăvăli peste Drumul Naţional 1.

O comisie mixtă, compusă din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Apelor Române, a efectuat verificări zilele trecute. Zidul de sprijin este amplasat în zona centrală a oraşului Comarnic, limitrof DN 1, la kilometrul 108+75 al şoselei, şi protejează terenul situat între drumul naţional şi strada Secăriei, arată raportul de evaluare. Pe acest teren se află un bloc cu regimul de înălţime P+5, cu o vechime de peste 50 de ani, două blocuri P+3 cu o vechime de peste 30 de ani şi multe alte locuinţe individuale sau anexe gospodăreşti, unele dintre ele mai vechi de 130 de ani, se mai arată în acelaşi document. Zidul are o lungime de aproximativ 80 de metri, o înălţime care variază între 4 şi circa 5 metri şi o grosime de aproximativ un metru la bază şi 60 de centimetri în partea superioară şi nu a fost prevăzut cu contraforţi. Este construit din piatră de râu cu mortar, din trei tronsoane succesive, de 32, 24 şi 24 de metri lungime.

Primul tronson prezintă degradări, fisuri şi o uşoară înclinare spre DN 1, tronsonul din mijloc deja prezintă o înclinaţie accentuată spre trotuar şi drumul naţional, iar la cel din capătul nordic au apărut fisuri, porţiuni înclinate şi dislocări în suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi.

„Există pericol real de prăbuşire a zidului peste trotuar şi DN 1 şi de producere a unor accidente rutiere şi evenimente nedorite în zona de circulaţie a pietonilor”, se arată în raportul comisiei.

Image
Image
Image