VIDEO Avalanșă pe Jepii Mici. Salvamont: “Dacă ar fi fost cineva pe potecă, în acea zonă, ar mai fi trăit acum?”

VIDEO Avalanșă pe Jepii Mici. Salvamont: “Dacă ar fi fost cineva pe potecă, în acea zonă, ar mai fi trăit acum?”
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Riscul de avalanșă este în continuare ridicat, în Bucegi. Salvamont Bușteni a publicat imagini cu un astfel de fenomen produs pe Jepii Mici.

“Iată de ce spunem mereu ca «toate traseele turistice care străbat Abruptul  Răsăritean si cel Nordic din Munții Bucegi, sunt interzise iarna». Această filmare a fost făcută din telecabină, pe traseul turistic Jepii Mici care trece in mare parte prin Valea Caraimanului.

Credeţi că dacă ar fi fost cineva  pe potecă, în acea zonă, ar mai fi trăit acum?”, au scris salvamontiștii din Bușteni. 

Potrivit ANM, riscul de avalanșă este însemnat (nivel 3), inclusiv la altitudini mici: “La peste 1800 m, sunt formate plăci recente de vânt în apropierea crestelor, îndeosebi pe versanții vestici și sudici și întâlnim cornișe de mari dimensiuni. Zăpada rămâne instabilă în primii 30-40 cm, cu rezistență și stabilitate scăzute, umezită în partea superioară în zona 1800-2200 m și pe versanții mai însoriți. În zonele adăpostite sunt depozite mai consistente de zăpadă. În profunzime, stratul vechi este consolidat și compact. Pe fondul încălzirii vremii, spontan se vor putea declanșa curgeri și avalanșe mici de suprafață, care pot angrena ulterior și straturile subiacente. Riscul dislocării stratului instabil din partea superioară, sau al plăcilor de vânt din zonele înalte, la supraîncărcări oricât de mici și al declanșării avalanșelor de dimensiuni medii și izolat chiar mari, se menține însemnat (3). La altitudini mai mici de 1800 m, stratul este umezit la suprafață datorită temperaturilor pozitive și insolației, existând riscul declanșării spontane de curgeri și avalanșe de dimensiuni mici sau medii, care în cazuri izolate să angreneze întreg stratul. Riscul este amplificat în zonele cu depozite mai mari de zăpadă, la supraîncărcări și pe pantele înclinate. Riscul declanșării avalanșelor este însemnat (3)”.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

Image