VIDEO | Directorul Hidro Prahova, despre apa poluată cu arsen: "Nu a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor"

VIDEO | Directorul Hidro Prahova, despre apa poluată cu arsen: "Nu a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor"
Directorul Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, a susţinut vineri o conferinţă despre problema apărută în reţeaua de alimentare din comuna Măneşti (Foto: Alex Călinoiu - Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Operatorul Hidro Prahova reacţionează după ce Direcţia de Sănătate Publică a descoperit o depăşire a concentraţiei de arsen, substanţă periculoasă pentru consumul uman, în apa livrată către populaţie în comuna Măneşti. Directorul societăţii, Dorin Leţea, susţine că operatorul a notificat Primăria din timp şi că a închis captarea unde apăruseră probleme, insistând că depăşirile nu au fost de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, directorul Hidro Prahova, Dorin Leţea, a declarat că valorile cele mai mari de arsen au fost înregistrate la un capăt de reţea, unde e de aşteptat să se constate creşteri, pentru că apa staţionează. El susţine că, în medie, cota maximă legală a fost depăşită cu 20% şi insistă că, din punctul său de vedere, sănătatea populaţiei nu a fost pusă în pericol.

"Vreau să fac o precizare foarte clară, nu este vorba de arsenic, care este un produs chimic de tipul unei otrăvi, nu are legătură cu materialul prezent, arsen, care este un metal şi care este prezent natural în scoarţa terestră. Cota standard de potabilizare este de 10 miligrame pe litru, prezenţă de arsen în apă. În anumite concentraţii depăşite, poate crea probleme pentru populaţie. În momentul de faţă, depăşirile sunt undeva în jur de 20% în reţea. Există un singur punct de consum cu o depăşire mai mare, undeva în jur de 70% faţă de indicatorul legal, dar acolo este vorba despre un capăt de reţea, unde în mod normal trebuie realizate purjări, în sensul că nicio apă nu este potabilă atât timp cât ea staţionează pe reţea. Monitorizarea calităţii apei se face în permanenţă în cadrul Hidro Prahova", a afirmat directoul Hidro Prahova.

Directorul a explicat că, până de curând, comuna Măneşti a fost alimentată din trei foraje. Primul a fost închis în octombrie, după constatarea unor depăşiri ale normelor. La al doilea, cel care a generat problema actuală, depăşirile ar fi fost constatate la începutul lunii decembrie, când s-a luat decizia să fie şi acesta închis, susţine directorul. E nevoie de curăţarea reţelei, iar apoi alimentarea se va putea face din cea de-a treia sursă, care e situată ceva mai departe de primele două, mai susţine directorul operatorului. Acesta a adăugat că "apa brută", cea care vine din foraj, trece printr-un proces de tratare şi diluare înainte de a ajunge la populaţie.

Referitor la comunicarea cu populaţia, el susţine că societatea a informat din timp Primăria Măneşti, mergând pe principiul că în mediul rural cea mai eficientă metodă de comunicare cu oamenii e prin intermediul autorităţilor locale.

"Din cele trei puţuri pe care le avem forate acolo, care sunt la 100-120 de metri adâncime, cel cu depăşirea a fost închis. Din punct de vedere tehnic, ceea ce se întâmplă în foraj este extrem de greu de monitorizat, din cauza faptului că se modifică frecvent corpul de apă, frontul, apa brută pe tot teritoriul ţării este eterogenă, îşi modifică reţeta de la zi la zi. Primul puţ a fost închis spre sfârşitul lunii octombrie. Pe cel de-al doilea puţ l-am depistat în această lună, undeva în jurul datei de 7-8 decembrie. Lucrurile vor reveni la normal. Mai există acolo un puţ, care este excentric poziţionat faţă de primele două, unde frontul de apă în momentul de faţă este stabil", a mai precizat Dorin Leţea.

"Vorbim de apa brută. Ceea ce se extrage din puţ intră în reţea şi, automat, concentraţiile variază când se însumează puţurile. Populaţia nu a fost într-un risc. În momentul în care am ajuns în faţa unui risc de sănătate, am luat măsurile corecte, de a opri furnizarea de apă şi de a asigura apă din alte surse pentru populaţia din zona de risc. Notificările pe care ni le-a transmis anterior DSP-ul au fost pentru apa brută. Puţul respectiv a fost închis în octombrie. Până atunci nu au fost depăşiri ale indicatorului în reţea, decât în momentul în care au apărut aceste creşteri de 15-20%, în această perioadă, şi am oprit furnizarea", a mai declarat directorul Hidro Prahova.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image