VIDEO - Exerciţiu de amploare la Băneşti. ISU Prahova a simulat aplicarea planului roşu de intervenţie în cazul unui accident cu autocar plin

Echipajele ISU Prahova au participat, joi, la un exercițiu derulat pe DN 1, la intrarea în Bănești, simulând intervenția sub cod roșu în cazul unui accident urmat de incendiu în care au fost implicate un autocar cu 24 de turiști, o autocisternă plină cu motorină și mai multe autoturisme. Potrivit scenariului, evenimentul s-ar fi soldat cu peste 20 de persoane grav rănite.

"Conform situației tactice simulate, pe DN 1, km 92.5, la intrarea în localitatea Bănești, un autocar care tranzita și transporta un număr de 24 de turiști spre direcția Brașov, dorind să evite un microbuz care a frânat brusc la o trecere de pietoni, a derapat intrând în coliziune cu o autocisternă care circula din sens opus. Autocisterna în cauză circula pe direcția Brașov –București, transportând combustibil lichid (22 tone motorină). În urma acestui incident pe carosabil s-a revărsat o parte din combustibilul transportat de autocisterna răsturnată.Un incendiu propagat la compartimentul motor al autocisternei a aprins motorina revărsată pe carosabil, existând posibilitatea extinderii incendiului la autovehiculele implicate în accident. De asemenea, două autoturisme aflate în spatele microbuzului, încercând să evite impactul, s-au acroșat rezultând încarcerarea ocupanților celor două turisme.  În urma impactului produs între cele două autoturisme, 5 persoane au fost încarcerate și grav rănite. În urma coliziunii cu autocisterna, autocarul a fost grav avariat, 19 din pasagerii transportați au fost grav răniți. La scurt timp după accident, din cauza carburantului scurs din autocisternă și revărsat pe carosabil, un autoturism care era alimenta cu GPL a derapat și a intrat frontal într-un autoturism care era staționat pe acostamentul drumului național. În urma impactului dintre cele două autoturisme s-a produs o explozie urmată de un incendiu" se arăta în scenariul după care au acționat echipajele de urgență.

Video: Valentin Frusinoiu via Facebook/ ISU Prahova

"Pompierii prahoveni au desfășurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenție, în situația producerii unui accident cu victime multiple, urmat de incendiu, cu punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție. Pregătirea permanentă a personalului operativ, pentru îndeplinirea în condiții cât mai bune a misiunilor în sprijinul cetățenilor, este unul dintre obiectivele noastre principale. Astfel, pentru a fi pregătiți să acționeze în orice situații de urgență, pompierii militari prahoveni desfășoară periodic exerciții tactice. Scopul acestor exerciții este acela de pregătire a efectivelor proprii privind modul de intervenție, organizare și cooperare eficientă și operativă în cazul producerii unei situații de urgență reală. Pregătirea continuă asigură succesul misiunilor viitoare!", au transmis, la finalul antrenamentului, reprezentanții ISU Prahova.

Image
Image
Image