fbpx

VIDEO - Percheziții DIICOT în București și cinci județe, într-un dosar de fals și înșelăciune. Credite de peste 3.000.000 de lei, luate cu acte false

Image
Image

Procurorii D.I.I.C.O.T și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat, miercuri, 35 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Călărași, Ialomița, Teleorman și Prahova într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.

Anchetatorii au oferit, astăzi, detalii despre dosarul în care au avut loc descinderile. Potrivit acestora, "în perioada iulie 2018 – august 2019, membrii grupului au facilitat obținerea, în mod fraudulos, de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.), de către persoane fizice care nu aveau loc de muncă și care nu realizau venituri. Astfel, respectivele persoane fizice, au solicitat acordarea de împrumuturi/credite, pretinzând, în mod mincinos, că sunt angajate și obțin venituri salariale necesare pentru a achita ratele aferente împrumuturilor contractate. În fapt, aceste persoane fie nu erau angajate deloc, fie aveau contracte individuale de muncă active, însă veniturile salariale lunare realizate nu le permiteau obținerea facilităților de creditare solicitate. Prezentând o situație nereală privind veniturile realizate, solicitanții creditelor deveneau clienți eligibili pentru obținerea împrumuturilor. Majoritatea persoanelor care au depus cereri de creditare (titularii contractelor de credit) aveau același profil social, persoane cu studii medii și cu situație materială precară, unele dintre acestea fiind cunoscute cu antecedente penale", explică procurorii.

Aceștia spun că membrii grupului infracțional au facilitat obținerea frauduloasă a produselor de creditare, în schimbul primirii unui ”comision” variabil în funcție de valoarea creditului obținut de client activitatea acestora materializându-se în angajarea fictivă și retroactivă a acestor persoane în cadrul mai multor societăți comerciale controlate de suspecți.

"Începând cu luna ianuarie 2018, membrii grupului au preluat, prin persoane interpuse, aflate în anturajul infracțional al acestora, o serie de societăți comerciale, care derulau o activitate comercială aparent legală. Ulterior preluării, aceste societăți nu au mai derulat nicio activitate comercială, fiind destinate exclusiv angajării fictive a persoanelor care au solicitat produsele de creditare. Angajarea fictivă s-a realizat prin depunerea on-line a unor declarații fiscale (D 112 - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), în cuprinsul cărora s-a specificat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că persoanele fizice care au solicitat acordarea produselor de creditare sunt angajate de mai mult timp în cadrul acestor societăți (perioade cuprinse între 6 luni și un an), obținând venituri lunare considerabile. Prin depunerea acestor declarații fiscale s-a urmărit crearea unui istoric scriptic în câmpul muncii pentru solicitanții împrumuturilor, astfel încât aceștia să îndeplinească condiţiile de eligibilitate impuse de instituțiile de creditare din punct de vedere al veniturilor realizate. Astfel, deși solicitanții creditelor nu au fost niciodată angajați la societățile comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat, în urma depunerii declarațiilor aceștia au dobândit în mod fictiv și retroactiv această calitate. De regulă, declarațiile 112 au fost depuse cu câteva zile înainte de solicitarea produselor de creditare. În acest fel, reprezentanții băncilor și ai IFN-urilor au fost induși în eroare, aceștia constatând, în momentul interogării bazei de date ANAF, faptul că solicitanții creditelor figurau angajați la societățile indicate în cererile de creditare", au explicat anchetatorii.

Grupul le-a oferit persoanelor dispuse să solicite acordarea de împrumuturi și consiliere cu privire la unitățile bancare/IFN-urile la care trebuie să înregistreze cererile de creditare, îndrumându-i pe clienți să înregistreze cererile la unitățile de creditare care au prevăzut condiții mai puțin restrictive de acordare a facilităților de credit.

Tot membrii grupului infracțional întocmeau în fals de contracte individuale de muncă, adeverințe de venit, rapoarte per salariat etc. și remiterea acestor înscrisuri solicitanților produselor de creditare, se deplasau la sediile unităților bancare/IFN-urilor împreună cu solicitanții împrumuturilor pentru a înregistra cererile de creditare și se ocupau de confirmarea telefonică a calității de angajat și veniturilor realizate de persoanele care au solicitat produse de creditare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat instituțiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul societăților comerciale controlate de grupul infracțional organizat se ridică la suma de 3.740.817 lei, estimează procurorii DIICOT.

Miercuri, aceștia au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alti nouă. Ei solicită, în cazul a două persoane, luarea măsurii preventive în lipsă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O Pitești, B.C.C.O Constanța, BCCO Târgu Mureș, S.C.C.O Dâmbovița și SCCO Neamț şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”Vlad Țepeș”.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.