VIDEO - Pompierii prahoveni lansează un apel disperat către populație: "Opriţi acțiunile de igienizare a terenurilor prin ardere!"

Pompierii din cadrul ISU Prahova au lansat un apel către populație, duminică, în mijlocul unei noi zile de foc în care echipajele au intervenit la zeci de incendii de vegetație.

"Pompierii acționează pe A3, km 60 sens Ploieşti - București, Pleaşa, Șotrile, Poseşti şi Salcia. În ultimele 16 ore pompierii prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 29 incendii de vegetaţie uscată în localităţile Nucşoara, Salcia, Comarnic, Amaru de Buzău (2), Gura Viitoarei, Corlătești, Boldeşti -Scăeni (2), Valea Călugărească, Lipăneşti (3), Breaza (2), Drăgăneşti, Bărcăneşti, Buşteni, Berceni, Măneşti, Șotrile, Albeşti - Paleologu, Pleaşa, Ceptura, Podenii Noi, Vărbilău, Ploieşti (2) şi Zona A3, km 60 sens Ploieşti - București.

Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și locuințele şi anexele gospodărești.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea mai multor persoane. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate", au transmis reprezentanții ISU Prahova.

Din păcate, ce s-a întâmplat duminică nu a fost o situație specială, ci o zi obișnuită, la fel ca multe altele, în ultimele patru-cinci săptămâni.

Curățenia de primăvară a creat probleme mari, până acum, în județul Prahova. Sute de hectare de teren au fost pârjolite de focul pus pentru curățarea suprafețelor, dar scăpat de sub control. Din nefericire, au apărut și victime, iar mai multe proprietăți au fost amenințate de flăcări. În ciuda amenzilor prevăzute de lege, ale avertismentelor repetate lansate de pompieri și ale numeroaselor cazuri în care incendiile au scăpat de sub control, oamenii aleg, în continuare, să dea foc suprafețelor acoperite cu vegetație, fără a respecta regulile minime de siguranță prevăzute de lege și fără a-și lua măsuri de precauție.

Pompierii prahoveni au avut, zilnic, zeci de intervenții, în numeroase localități din județ, unde incendiile de vegetație au scăpat de sub control. Un record a fost stabilit miercuri: 27 de intervenții, 23 de localități afectate și o suprafață de ardere de 426 de hectare!

"Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor precum și fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător" se arată în bilanțurile transmise de ISU Prahova, pe această temă.

Intervenții foarte dificile au avut loc, joi după-amiază, la Boldești-Scăeni, unde trei incendii de vegetație s-au manifestat simultan, amenințând mai multe proprietăți.  Flăcările au cuprins și o zonă cu stufăriș, iar pompierii nu au avut cum să stingă focul, alegând să supravegheze zona pe care au lăsat-o să ardă, veghind ca flăcările să nu ajungă la locuințe. Un alt incendiu a izbucnit, joi, la Boldești-Scăeni, în zona Mucava. Trei echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care amenințau, de asemenea, să cuprindă mai multe locuințe. Și în zona Balaca, din Boldești-Scăeni, un alt incendiu s-a manifestat violent, pe o suprafață de 100 de hectare. Pompierii au reușit să împiedice extinderea la fabrica de geamuri, un abator, un depozit de butelii și la câteva locuințe.

Din păcate, când vorbim de intervențiile din ultimele zile ne referim și la victime ale incendiilor de vegetație. Acum o săptămână, un prahovean de 45 de ani s-a ales cu arsuri de gradele 2 şi 3, pe 36% din suprafaţa corpului, după ce a încercat să  stingă un incendiul de vegetaţie care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, în comuna prahoveană Bucov.

Și vineri a fost înregistrat un caz grav, de această dată la Urlați. Potrivit ISU Prahova, un bărbat a suferit arsuri de gradul 3 și gradul 4, pe 90% din suprafața corpului, în urma incendiului de vegetație izbucnit pe str. Pietrei.

"Utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an", a informat ISU Prahova.

În ciuda acestor prevederi legale, situația se agravează de la o zi la alta. De altfel, aceasta este, de mai bine de două săptămâni, ți în atenția autorităților județene. "Prefectul județului Prahova, doamna Mădălina Lupea, a emis un ordin prin care a aprobat măsurile pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, la nivelul judeţului Prahova, pentru anul 2019. Decizia are la bază îngrijorarea față de numărul mare de incendii de vegetație uscată produse de fermierii care pregătesc astfel terenul pentru lucrările de primăvară", a anunțat Prefectura Prahova încă  din 21 ianuarie.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Prahova reamintește următoarele măsuri de prevenire:

* Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

* Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

* Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

* Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

* Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

* Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Sursa imagini: ISU Prahova

 

 

Image
Image
Image