VIDEO | Un nou scandal al dezinfectanţilor contrafăcuţi, în plină pandemie de coronavirus. Percheziţii în Prahova, Argeş, Ilfov şi Bucureşti

VIDEO | Un nou scandal al dezinfectanţilor contrafăcuţi, în plină pandemie de coronavirus. Percheziţii în Prahova, Argeş, Ilfov şi Bucureşti

Trei dosare penale au fost deschise, pentru evaziune fiscală şi pentru comercializarea de dezinfectanţi contrafăcuţi sau diluaţi, în urma unor percheziţii derulate de poliţiştii din Prahova, Argeş şi Ilfov. Practic, potrivit informaţiilor transmise de anchetatori, suspecţii din aceste cazuri ar fi comercializat, în plină pandemie de coronavirus, alcool sanitar care nu avea concentraţia şi caracteristicile înscrise pe etichete şi care, practic, nu avea aproape deloc proprietăţi dezinfectante.

În cooperare cu polițiști de combatere a criminalității organizate din cadrul B.C.C.O. București, Ploiești și Pitești, s-a acționat pentru identificarea și stabilirea legalității operațiunilor de comercializare desfășurate de mai multe persoane fizice și juridice din  București și județele Prahova, Argeș și Ilfov, anunţă Poliţia Prahova într-un comunicat de presă. În urma acțiunilor desfășurate, au fost indisponibilizate 2.892 de recipiente de alcool sanitar (a câte 500 ml) despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, întrucât datele menționate pe etichetă nu corespund realității, mai menţionează instituţia. Totodată, produsul nu are un miros specific spirtului medicinal sau unui alcool sanitar, ci emană un miros puternic asemănător diluantului, existând astfel riscul de a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Au fost înregistrate 3 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală ( faptă prevăzută de art. 9, alin. 1, lit. b) și de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse ( faptă prevăzută de art. 357 alin. 1 C.p.). De asemenea, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990 și OUG 28/1999, în valoare totală de 15.000 de lei.

Percheziţii în Ploieşti şi Filipeştii de Târg

În continuarea investigațiilor, în această dimineață, 24 martie a.c., Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Prahova, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, a verificat legalitatea activității comerciale a unei societăți, la un punct de lucru din Ploiești.

Polițiștii au mai efectuat 3 percheziții, în comuna Filipeștii de Târg, județul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse.

Astfel, au mai fost descoperite mai multe pet-uri având aplicate etichetă cu inscripția ,,Alcool sanitar – dezinfectant pentru uz extern”, despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, neavând miros specific. 

De la adresele vizate au fost ridicate bunuri ce par a fi falsificate sau substituite, precum și produse folosite la prepararea acestora, respectiv 40 de sticle a câte 500 ml etichetate, 13 sticle a câte 500 ml neetichetate și 244 de pet-uri a câte 5 litri cu etichetă specifică soluției de parbriz. Trei persoane au fost conduse la sediul poliției pentru audieri.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploiești.

Image
Image
Image