fbpx

Zeci de polițiști și jandarmi mobilizați, la Ploiești, pentru găsirea unui copil care a dispărut din fața locuinței

Image
Image

Un copil de 9 ani a pus pe jar famila și autoritățile, duminică după-amiază. Băiatul fusese lăsat la joacă, în fața locuinței, când, la un moment dat, părinții au observat dispariția acestuia. Tatăl a sunat imediat la 112. "În jurul orelor 17:40, polițiștii au fost sesizț,i prin apel 112, despre faptul că un minor în vârstă de 9 ani, ar fi plecat din fața locuinței sale, din municipiul Ploiești, unde se juca singur, ultima dată fiind văzut de familie în jurul orelor 15:30. În baza sesizării au fost constituite, de îndată, echipe de cercetare si căutare, în acest sens acționând 34 de forțe ale M.A.I. (polițiști, jandarmi, polițiști locali), precum și un câine de urmă",  a anunțat IJP Prahova.

Minorul a fost depistat, până la urmă, în zona Cartierului Bereasca, teafăr și nevătămat.

Pe fondul celor petrecute duminică după-amiază, polițiștii au transmis, către părinți, un set de recomandări care să-i țină departe de experiențe precum cea a familiei de ploieșteni sau chiar mai rele:

- Nu vă lăsați nicio clipă copiii nesupravegheați!

- Învățați copilul să nu meargă niciodată pe scurtături şi să stea întotdeauna în zone bine luminate!

- Instruiți copilul să nu plece niciodată cu un alt adult de la şcoală, decât dacă a primit aprobarea dumneavoastră în prealabil. Dacă cineva îi spune că este o urgenţă şi că trebuie să plece imediat cu el, învăţaţi copilul ca înainte de toate să verifice la telefon acest lucru, sunând și întrebându-și părinții!

- Învăţati copilul că este în regulă să spună NU! – “Spune NU dacă o persoană pe care nu o cunoşti te invită la o plimbare cu maşina!”

- Învățați copilul să nu accepte niciodată bani sau cadouri de la nimeni, cu excepţia cazurilor în care părintele l-a asigurat că este în regulă să accepte şi cu ce ocazie.

- Explicați copilului dumneavoastră că sunt situaţii în care este mai bine pentru siguranţa lui să nu fie politicos cu cei din jur: atunci când copilul simte că cineva nu îi inspiră încredere, că îl sperie sau îl deranjează.

- Învăţați-l că cel mai bine este să plece de lângă acea persoană cât mai repede cu putinţă, să se opună şi să atragă atenţia asupra sa, asupra a ceea ce se întâmplă cu el prin diverse mijloace: dând din picioare, ţipând, încercând să fugă.

- Copiii trebuie încurajaţi să îşi asculte instinctele! Pentru siguranţa lor, ei trebuie să ştie că dacă cineva îi face să se simtă inconfortabil, speriaţi sau confuzi, pot vorbi oricând despre această cu un părinte sau cu un adult de încredere!

- Asigurați-vă că îşi ştie adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor, dar nu le spune oricui.

- Învăţați-l să ceară voie părinţilor dacă vrea să meargă undeva după ore.

- Învățați-l să nu deschidă uşa necunoscuţilor.

- Explicați-i că trebuie să anunţe un adult când intră pe internet şi să nu acceseze decât în paginile pentru care are permisiunea părinţilor.

- Învățați-l că trebuie să spună imediat părinţilor dacă cineva îi pune întrebări personale sau intime, să nu dea niciodată adresa, numărul de telefon, vârstă, şcoală sau alte informaţii celor cu care corespondează pe internet și, mai ales, să îşi anunţe imediat părinţi dacă cineva de pe internet îi cere să se întâlnească cu el, chiar dacă este o persoană cunoscută.

Foto cu caracter ilustrativ

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.