43% dintre americani cred că socialismul ar fi un lucru bun pentru țară

Mare parte a americanilor de azi consideră că socialismul este bun. Astfel, în timp ce 51% dintre adulții americani spun că socialismul ar fi un lucru rău pentru țară, 43% cred că ar fi un lucru bun, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în perioada 17-30 aprilie. Asta, făcând comparație cu un sondaj din 1942 care arăta că 40 la sută dintre americani considerau socialismul un lucru rău, 25% îl considerau bun, iar 34% nu aveau nicio opinie, consemnează News.gallup.com, potrivit HotNews.

Astfel, procentul celor care cred că o formă de socialist este bună a crescut cu 18 puncte procentuale în 2019 față de 25%, câți credeau asta în 1942. Numărul celor care nu au nicio opinie a scăzut la 6%, cu 28 de puncte procentuale din 1942, iar procentul celor care cred că socialismul este un lucru rău a crescut cu 11 puncte procentuale, la 51%.
Un sondaj anterior Gallup arată că definiția socialismului s-a schimbat de-a lungul anilor, cu 1 din 4 repondenți asociațiind conceptul cu egalitate socială, iar 17% asociindu-l cu o definiție mai clasică, respectiv cu un control mai mare al guvernului asupra producției.
În sondajul din 17-30 aprilie, Gallup i-a întrebat pe americani dacă ar prefera în mare parte o piață liberă sau un control al guvernului cu privire la mai multe activități economice și sociale.
Americanii preferă o piață liberă în inovarea tehnologică și distribuirea averii. De asemenea, majoritatea doresc ca piața liberă să conducă economia globală, salariile, învățământul superior și asistența medicală.
Oamenii preferă însă ca guvernul să fie actorul principal în protecția vieții private a consumatorilor și a mediului.

Imagie cu caracter ilustrativ.

Image
Image
Image