A murit fostul președinte al Franței Jacques Chirac

Jacques Chirac, preşedinte al Franţei vreme de 12 ani, între 1995 și 2007, s-a stins din viață joi, la vârsta de 86 de ani. Anunțul a fost făcut de familia fostului șef de stat și preluat imediat de presa internațională.

"Preşedintele Jacques Chirac a murit în această dimineaţă, înconjurat de familie, în linişte", a declarat ginerele fostului lider francez, potrivit Mediafax.

Jacques Chirac a fost primar al parisului, ministru, prim-ministru și a avut două mandate de președinte, în perioada în care Franța a adoptat moneda unică europeană. Întreaga sa carieră politică s-a desfășurat pe parcursul a 40 de ani, ultima perioadă fiind marcată, însă, de acuzații de corupție.

Potrivit sondajelor recente, Chirac era considerat cel mai popular fost preşedinte francez, opoziţia acestuia faţă de războiul din Irak, exprimată în 2003, fiind fapta marcantă a carierei sale politice îndelungate.

În 2005, Chirac a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia starea sa de sănătate s-a deteriorat foarte mult.

Pe 29 noiembrie, fostul şef de stat urma să împlinească 87 de ani.

 

Image
Image
Image
Image