Aleksei Navalnîi îşi anunţă revenirea în Rusia duminică, 17 ianuarie

Aleksei Navalnîi îşi anunţă revenirea în Rusia duminică, 17 ianuarie

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat miercuri că va reveni duminică, 17 ianuarie, în Rusia, după aproape cinci luni de convalescenţă în Germania după ce a fost otrăvit, relatează Reuters, AFP şi Interfax, citate de AGERPRES.

Într-un mesaj postat pe Instagram, Aleksei Navalnîi scrie că acum este complet refăcut şi consideră că este timpul să se întoarcă în Rusia în pofida ameninţărilor de ordin penal care îl aşteaptă în ţara sa.

"Am supravieţuit. Şi acum (preşedintele rus Vladimir) Putin, care a ordonat asasinarea mea, le spune servitorilor săi să facă totul ca să nu mă întorc", a declarat opozantul de 44 de ani într-un videoclip publicat pe pagina sa de Instagram, adăugând că şi-a luat bilet la un avion de linie pentru 17 ianuarie.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova.

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Autorităţile ruse a negat orice implicare în incident.

Potrivit documentelor judiciare apărute marţi, autorităţile ruse cer plasarea în detenţie a lui Navalnîi, acuzându-l că ar fi încălcat eliberarea condiţionată care i-a fost acordată după o condamnare în 2014.

"Autoritatea penitenciară rusă (FSIN) i-a ordonat luna trecută lui Navalnîi să se întoarcă imediat din Germania şi să se prezinte la biroul FSIN din Moscova, altfel riscând să fie încarcerat.

Sursă foto g4media.ro.

Image
Image
Image