Alerte MAE: Uraganul “Dorian” lovește SUA și arhipelagul Bahamas

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bahamas sunt avertizați că Departamentul de Meteorologie local a emis o avertizare de uragan pentru zona de nord-vest a acestei țări, pentru insulele New Providence, Eleuthora, Abaco, Grand Bahama, North Andros, Bimini și Berry. Avertizarea este valabilă pentru perioada 30 august - 1 septembrie 2019 și potrivit sursei citate se așteaptă furtuni, intensificări ale vântului în rafale puternice și căderi însemnate de precipitații.
Cetățenii români care au planificată călătoria spre sau dinspre zonele menționate sunt sfătuiți să contacteze operatorii de turism și companiile aeriene pentru verificarea statusului zborului programat.

Informații actualizate cu privire la traiectoria uraganului format în Oceanul Atlantic pot fi accesate pe site-ul Centrului de Uragane www.nhc.noaa.gov. Cetăţenii români aflaţi în zonele ce urmează a fi afectate de aceste condiţii meteorologice adverse sunt rugaţi să urmărească anunţurile făcute de autorităţile locale şi să urmeze recomandările şi instrucţiunile acestora.

Cetăţenii români pot contacta Ambasada României la Havana la numărul +5372140966, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Avertizarea de astăzi a fost lansată după ce ieri, potrivit aceleiași surse, cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii erau informați că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, în intervalul de timp 29 august - 3 septembrie 2019, pentru teritoriile aflate în Oceanul Atlantic din apropierea SUA și statele federale americane Florida, Georgia, Alabama, South Carolina, West Virginia există o prognoză de condiții meteorologice severe, cauza fiind deplasarea aceluiași uragan „Dorian”, format în Oceanul Atlantic.
Există premise de creștere a intensității uraganului până la gradul 4 în momentul atingerii teritoriului american. Este posibil ca unele elemente de infrastructură (aeroporturi, poduri, viaducte, carosabil rutier etc.) din zonele indicate să fie închise circulației călătorilor/transportului de mărfuri etc. Pe cale de consecință, cetățenii români care au planificată călătoria spre sau dinspre zonele sus-menționate sunt sfătuiți să contacteze companiile aeriene pentru verificarea statusului zborului programat.

Informații actualizate cu privire la traiectoria furtunii tropicale/uraganului pot fi accesate pe site-ul Centrului National de Uragane www.nhc.noaa.gov. Cetăţenii români aflaţi în zonele ce urmează a fi afectate de aceste condiţii meteorologice adverse sunt rugaţi să urmărească anunţurile făcute de autorităţile americane şi să urmeze recomandările şi instrucţiunile acestora.

Cetăţenii români care întâmpină situaţii de urgenţă legate de fenomenele meteorologice actuale se pot adresa Consulatului General al Romaniei la Miami la numerele de telefon: +13057638714 și  +13057638874, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență Ambasadei României în Cuba: +5352868386.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://havana.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Credit foto CNN.com

Image
Image
Image
Image