Anunț oficial pentru românii din Marea Britanie, după respingerea acordului privind Brexit-ul. Ciamba: "Șansele unui no deal sunt tot mai crescute."

Parlamentul Regatului Unit a respins marţi seara, prin vot, ultima versiune de acord privind Brexit-ul susţinută de guvernul de la Londra.

O primă formă a acordului a fost prezentată în noiembrie și respinsă la începutul acestui an.

Marți seară, 391 de parlamentari au votat împotriva Acordului și numai 242 au fost pentru.

În aceste condiții, în continuare, rămâne posibilă doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit. Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum, scrie Agerpres.

Premierul a declarat că va supune miercuri votului parlamentului opţiunea retragerii din UE fără acord. Dacă aceasta va fi respinsă, aşa cum este de aşteptat, va urma un alt vot, joi, prin care guvernul va cere permisiunea să solicite o amânare a datei pentru Brexit.

O primă reacție a țării noastre a venit prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba. "Am văzut rezultatele din Parlamentul Britanic. Nu este o veste deloc bună. Cu părere de rău trebuie să spun că în acest moment șansele unui no deal sunt tot mai crescute. Vom vedea care sunt opţiunile rămase pe masă.  Cert este că UE, în ansamblul său, a arătat deschidere în a găsi o soluție benefică pentru ambele părţi. Avem nevoie de un răspuns concret de la Londra, bazat pe sprijin politic intern , pentru a avansa o soluție realistă. În calitate de #RO2019EU vom avansa în implementarea planului de contingența de la nivelul instituțiilor europene. Vom continua eforturile în vederea  protejării drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. Totodată, vom proteja drepturile cetățenilor britanici în RO", a scris Ciamba, marți seară, pe pagina sa de Twitter.

 

Image
Image
Image
Image