Atentat asupra Ambasadei României la Kabul, soldat cu cel puțin 16 morți și 120 de răniți. Doi reprezentanți ai misiunii noastre diplomatice, printre victimele atacului terorist

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit într-un atentat care a avut loc în noaptea de luni spre marți, asupra campusul în care își desfășoară activitatea Ambasada țării noastre. Atacul, care a început luni, în jurul orei 22.00 (ora României) și a durat câteva ore, s-a soldat, din datele de până acum, cu 16 morți și 120 de răniți.

Din datele depână acum, se pare că un tractor plin cu expozibili ar fi fost detonat în apropierea reprezentanței, iar prin zidul distrus mai mulți indivizi înarmați ar fi pătruns în complexul care adăpostește misiunile diplomatice și ar fi deschis focul la întâmplare. La acest moment se vorbește despre cinci atacatori care ar fi fost, în cele din urmă, uciși.

Ministerul român de Externe a conirmat că există două victime în rândul reprezentanților misiunii diplomatice a României la Kabul, menționând că se fac demersuri pentru ca persoana rănită să fie transferată în Europa. "În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar. Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite. Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare" se arată în primele precizări făcute de MAE, după evenimentele din Afganistan.

Ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, a declarat marți seară, la Antena 3, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore şi că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat. "Este un moment foarte tragic pentru România pentru că un om şi-a pierdut viaţa, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. Este incredibil că avem în continuare aceste atacuri teroriste. Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze", a declarat Ramona Mănescu, la Antena 3. Mănescu a mai spus că nu au existat informaţii anterioare despre iminenţa atacului terorist.

Potrivit ministrului, la momentul atacului, erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul.

Sursa foto: captură video Pajhwok Afghan News

Image
Image
Image