Australia: Sute de persoane blocate într-un oraş înconjurat de incendii, evacuate de marina australiană

Marina australiană a început vineri evacuarea a sute de persoane blocate într-un oraş înconjurat de incendii în condiţiile în care există riscul ca incendiile de vegetaţie care afectează ţara să se agraveze în acest weekend, informează AFP, citată de AGERPRES.

Nava HMAS Choules a fost amarată într-un debarcader din oraşul Mallacoota, situat în statul Victoria, pentru îmbarcarea familiilor, a bunurilor personale şi a animalelor de companie. Unii dintre locuitori s-au refugiat încă din Ajunul Anului Nou pe plajă pentru a se proteja.
"O mie de oameni vor fi evacuaţi din zonă în această după-amiază", a declarat premierul australian Scott Morrison.

Comandantul Marinei, Scott Houlihan, a declarat reporterilor că 60 de persoane au fost transportate pe calea aerului în cursul nopţii din Mallacoota, iar peste 960 de persoane s-au înscris pentru a fi evacuate.

Cel puţin douăzeci de persoane au decedat, alte câteva zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de locuinţe au fost mistuite de flăcări de la începutul sezonului de incendii din septembrie. O zonă de două ori cât suprafaţa Belgiei a ars.

Sâmbătă, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, iar autorităţile au declarat stare de urgenţă în sud-estul ţării, cea mai populată regiune din Australia.

Mii de turişti şi localnici au fost sfătuiţi să părăsească zonele cele mai expuse pe o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri de-a lungul coastei, situaţie care a condus la producerea de ambuteiaje pe drumurile către Sydney şi Canberra.

Incendiile de vegetaţie, deosebit de violente în acest an, au un impact considerabil asupra marilor oraşe din Australia. Locuitorii din Melbourne şi Sydney resimt vineri fumul emanat de incendiile din împrejurimi, iar turneul internaţional de tenis de la Canberra a fost relocat în Bendigo (Victoria).

De asemenea, ''milioane de animale au pierit în incendii... mamifere, păsări, reptile'', a declarat presei Megan Davidson, director la Wildlife Victoria.

Australia se confruntă din septembrie cu incendii violente. Focarele au fost intensificate în sud-estul continentului de condiţiile meteorologice favorabile propagării flăcărilor.

Sursă foto CNN.com

 

Image
Image
Image
Image