Austria va interzice fumatul în cafenele şi restaurante

Austria va pune capăt în cele din urmă unei excepţii în Europa, după dezbateri îndelungate care au durat mai mulţi ani, urmând să interzică fumatul în cafenele şi restaurante începând din luna noiembrie, a decis marţi Parlamentul de la Viena, potrivit AFP, citată de AGERPRES.

"Vom proteja sănătatea şi vom prelungi vieţile unor sute de mii de austrieci", a declarat Pamela Rendi-Wagner, liderul social-democraţilor din această ţară, al căror partid a condus o campanie desfăşurată pentru ca Austria să înceteze să mai fie "scrumiera Europei".

O propunere de lege pentru interzicerea totală a fumatului în restaurante şi baruri începând cu 1 noiembrie a fost aprobată marţi de ansamblul formaţiunilor parlamentare, cu excepţia partidului de extrema dreaptă FPO - care a putut să blocheze în ultimele luni evoluţia legislaţiei în privinţa fumatului.

Fostul lider al extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, el însuşi un fumător convins, a făcut din această chestiune o condiţie sine qua non a alianţei formaţiunii sale cu OVP.

Lansată de Ordinul medicilor din Austria, o petiţie anti-fumat a fost semnată în 2018 de aproape 900.000 de persoane, reprezentând aproape 14% din electoratul austriac şi peste 10% din populaţia totală a ţării, care are 8,8 milioane de locuitori.

 

Image
Image
Image