Autoritățile din Sri Lanka interzic purtarea vălului islamic, după atentatele din ziua Paștelui catolic

Preşedintele Maithripala Sirisena a anunţat duminică interzicerea purtării vălului islamic (niqab) în numele "securităţii naţionale", la o săptămână după atentatele sângeroase comise de militanţi islamişti în ziua Paştelui catolic, transmite AFP, citată de Agerpres. "Această interdicţie vizează asigurarea securităţii naţionale. Nimeni nu ar trebui să îşi mascheze figura pentru a-şi complica identificarea", se precizează într-un comunicat al preşedinţiei srilankeze.

Măsura adoptată de şeful statului, care a recurs la prerogative excepţionale, va intra în vigoare începând de luni, 29 aprilie.

Decizia survine după îndemnul adresat de lideri musulmani locali femeilor musulmane de a nu-şi mai acoperi faţa de teama unor reacţii ostile după atacurile revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, soldate cu 253 de victime.

Populaţia musulmană a acestei ţări de 21 de milioane de locuitori, majoritar budistă, reprezintă aproximativ 10%. Cea mai mare parte a musulmanilor srilankezi este mai degrabă liberală, doar puţine femei purtând niqab, mai precizează sursa citată.

Image
Image
Image
Image