Avertisment: Epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului

Avertisment: Epidemia coronavirus din China ar putea afecta 60% din populația globului

Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, potrivit Guardian, citat de HotNews, că epidemia coronvirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.

Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după ce liderul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat recent că numărul cazurilor de infecție în rândul pacienților care nu au călătorit niciodată în China ar putea deveni vârful icebergului.

Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, a spus că ar trebui stabilită forma și dimensiunea acestui vârf al icebergului. Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane, ceea ce ar duce la un procent îngrijorător de 60-80%, mai notează Guardian.

“60% din populația totală a lumii este un procent teribil de mare”, a comentat Leung, pentru Guardian, înaintea reuniunii Organizației Mondiale a Sănătății care va avea loc la Geneva.

Chiar dacă, în medie, rata mortalității este în prezent de 1%, profesorul Leung crede că numărul deceselor ar putea crește semnificativ.

Autoritățile din China, acuzate adesea că au fost mai preocupate de salvarea imaginii regimului decât de salvarea vieților, a dispus măsuri de carantină pentru orașe de milioane de locuitori în provincia Hubei (epicentrul epidemiei), a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar, a redus programul de lucru și a impus purtarea de măști sanitare.

Până acum au fost confirmate peste 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări. Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.

Credit foto blacknews.ro.

Image
Image
Image