Bulgaria cere Turciei să oprească operaţiunea militară din Siria

Bulgaria a transmis marţi Turciei vecine să îşi oprească ofensiva militară din nord-estul Siriei, spunând că violenţa ar putea duce la creşterea numărului de migranţi care trec frontiera şi la amplificarea riscului unei crize umanitare, relatează Reuters, citată de Agerpres.

"Insistăm ca acţiunile militare să fie oprite. Acest conflict nu poate fi rezolvat decât prin diplomaţie", a declarat presei premierul Boiko Borisov după o reuniune a Consiliului de Securitate al Bulgariei despre situaţia din Siria.
"Suntem ferm convinşi că operaţiunea militară trebuie să se oprească şi că riscul unei crize umanitare este foarte mare. Iar dacă va exista o criză umanitară, acest lucru ar însemna o creştere a fluxurilor de migranţi", a spus el.

Bulgaria, stat membru al UE care are o graniţă terestră cu Turcia de peste 300 de kilometri, nu se confruntă în prezent cu vreo presiune a migranţilor care vor să intre pe teritoriul său, a precizat Borisov.

Turcia, care găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, a ameninţat că "va deschide porţile" pentru a le permite acestor refugiaţi să se îndrepte spre Europa dacă UE se opune acţiunilor Turciei din nordul Siriei.

Premierul bulgar şi-a reiterat sprijinul pentru acordul pe care UE l-a semnat cu Turcia în privinţa refugiaţilor în 2016. În urma acordului, Bruxellesul a oferit un ajutor de miliarde de dolari pentru ca Ankara să oprească afluxul de migranţi spre Europa după ce peste un milion de persoane au intrat în blocul comunitar.
"Vreau ca acordul cu Turcia să fie respectat. Dacă 50.000 sau 100.000 sau 200.000 de migranţi intră în Bulgaria, nu ştiu ce se va întâmpla cu ţara. Şi atât timp cât Turcia respectă acordul cu Bulgaria 100%, sunt obligat să susţin acea poziţie", a mai declarat Borisov.

Credit foto Daily Mail.

Image
Image
Image
Image