Bulgaria primeşte de la UE aproape trei milioane de euro pentru a lupta împotriva epidemiei de pestă porcină africană

Bulgaria va primi asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană, s-a stabilit în urma întâlnirii de marţi ce a avut loc între comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, şi ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul naţional de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe şi Novinite, citate de Agerpres.

De asemenea, statul balcanic se aşteaptă la un ajutor de urgenţă de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pestă porcină africană din industria de creştere a porcilor.
Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vânătorii în zonele afectate de epidemie. Premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurări că Guvernul îi va compensa pe proprietarii care în mod voluntar îşi sacrifică porcii crescuţi în gospodării.

În ultimul an, pesta porcină africană s-a extins în Asia, iar în Europa au fost raportate cazuri în ultimii cinci ani. Această epidemie poate fi periculoasă pentru industria cărnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria şi a extins verificările la graniţă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană (CE) a avertizat că noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia şi Lituania. Până acum nu s-au înregistrat cazuri în Europa Occidentală.

Sursă foto Ziare.com.

Image
Image
Image
Image