Catastrofă ecologică: Zeci de mii de tone de petrol s-au vărsat într-un râu din Siberia

Catastrofă ecologică: Zeci de mii de tone de petrol s-au vărsat într-un râu din Siberia

Aproape 20.000 de tone de petrol au ajuns într-un râu din zona Cercului Arctic, în Rusia, după ce un rezervor de carburant de la o centrală aflată în apropierea orașului Norilsk a cedat, informează BBC, citată de B1.ro.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat starea de urgență. Combustibilul a ajuns în râul Ambarnaya, care se varsă în Lacul Pyasino. Cel puțin 12 kilometri din râu au fost contaaminați, anumite porțiuni ale acestuia fiind colorate în roșu.

Accidentul ecologic s-a produs la vineri, 29 mai, însă oficialii de la Moscova ar fi aflat abia în urmă cu două zile, ceea ce a provocat nemulțumirea liderului de la Kremlin.

Guvernatorul regiunii Krasnoiarsk a susținut că a aflat despre incident abia duminică, din informațiile apărute pe rețelele sociale.

În timpul unei conferințe de presă de miercuri, Putin l-a apostrofat pe Sergei Lipin, șeful subsidiarei care deține centrala: „De ce agenţiile guvernamentale au aflat de asta la două zile după ce s-a întâmplat? Vom afla despre situaţiile de urgenţă de pe reţelele de socializare?”

O anchetă a fost deschisă în acest caz iar un manager al companiei a fost reținut.

Sursă foto twitter.com/AlexKokcharov.

Image
Image
Image