Cea mai bătrână supraviețuitoare de la Auschwitz a murit

Cea mai vârstnică supravieţuitoare din Franţa a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz a decedat la vârsta de 101 ani, a anunţat vineri Administraţia prezidenţială franceză, potrivit dpa, citată de Evenimentul zilei.

Presa franceză scrie despre traseul dureros al vieții lui Henriette Cohen. Ea şi soacra sa au fost arestate în mai 1944 de poliţia secretă nazistă Gestapo după o razie în apropiere de Marsilia ocupată.
Soacra sa a a fost ucisă în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau, dar Cohen a supravieţuit, reuşind să se întoarcă în Franţa în ianuarie 1945. Ulterior, s-a reîntâlnit cu soţul său şi cele două fiice ale lor, care scăpaseră de poliţia secretă nazistă şi fuseseră ascunşi de localnici.

„După 40 de ani de tăcere, ea a găsit puterea de a se destăinui şi a le povesti celor foarte tineri despre atrocităţile din lagărele de concentrare, 'astfel încât nimeni nu ar putea nega Holocaustul', potrivit propriilor cuvinte'', relevă o declaraţie a Palatului Elysee.
Istoricii consideră că regimul nazist din Germania a ucis între 1,1 milioane şi 1,5 milioane de oameni numai în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în Al Doilea Război Mondial.
Majoritatea victimelor au fost evrei. În total, 6 milioane de evrei au fost omorâţi în timpul Holocaustului.

Sursă foto Le Dauphiné Libéré.

Image
Image
Image