Cel puțin 11 morți și 150 de răniți după un cutremur de 6,3 grade produs în Albania. Raed Arafat anunță că România trimite echipaje de urgență

Un cutremur de 6,3 grade a lovit ALbania, ducând la prăbușirea mai multor clădiri în timp ce oamenii dormeau. Un bilanț provizoriu anunță, la acest moment, cel puțin 11 morți și în jur de 150 de răniți.

Cel mai grav afectat este Durres, al doilea oraș ca mărime din Albania.

De luni seară până marți dimineața au avut loc 15 cutremure cu magnitudine peste 3, în aceeași zonă. Cel mai mare dintre ele este cel de 6,3, urmat la scurt timp de o replică de 5,3.

Ministerul român de Externe a anunțat că, până acum, printre victime nu au fost identificați cetățeni români. "Ambasada României la Tirana a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate în urma cutremurului produs la data de 26 noiembrie 2019, în apropierea orașului Durres, Republica Albania. Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat misiunea diplomatică cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul ambasadei nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident", au comunicat oficialii MAE.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că, în câteva ore, echipaje de urgență vor pleca din România spre Albania. „Cu sprijinul colegilor de la Forțele Aeriene cu siguranță, misiunea va fi îndeplinită, echipa noastră până seara să fie acolo. Lucrurile sunt în dinamică: discuții, comunicări. La acest moment, alerta este dată în echipa noastră, deja se pregătesc, colegii de la aviație se pregătesc. Toate aspectele sunt în curs de rezolvare să plece echipa în Albania”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

România ar urma să trimită una sau două aeronave.

"A fost activată alarma internațională cu privire la cutremurul din Albania, echipa noastră de salvatori este pregătită, cea de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu ajutorul Ministerul Apărării Naționale, care pregătește un avion, vom participa la acțiunile de salvare și evident vom încerca să ajutăm pe cei care au nevoie acum în Albania”, a declarat, marți diminea'[, ministrul de Interne, Marcel Vela.

 

Image
Image
Image