Cercetătorii australieni creează nanoroboţi anticancer

nanoroboţi
Sursa foto: Descopera.ro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Nano Institute din cadrul Universităţii Sydney dezvoltă nanoroboţi ce ar putea fi utilizaţi pentru a transporta în organismul uman medicamente care ţintesc celulele canceroase.

Cercetătorii folosesc aşa-numita “metodă a ADN-ului origami”, care constă în utilizarea capacităţii naturale de desfăşurare a ADN-ului pentru a crea noi şi folositoare structuri biologice. Studiul a fost publicat în revista Science Robotics, mai scrie sursa citată, preluată de AGERPRES.
Oamenii de ştiinţă au creat mai mult de 50 de obiecte la scală nanometrică, inclusiv un nanodinozaur, un robot dansator şi o hartă miniaturală a Australiei care are diametrul de 150 de nanometri - de 1.000 de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr uman.
Ei s-au concentrat pe crearea de unităţi modulare de ADN origami cunoscute sub numele de "voxeli", care pot fi reconfigurate în structuri tridimensionale complexe.
Atunci când au asamblat acei “voxeli”, cercetătorii au încorporat şiruri suplimentare de ADN la exteriorul nanostructurilor. Aceste noi fire acţionează ca “zone de legare programabile”, potrivit universităţii australiene. Nanostructurile rezultate pot fi programate şi adaptate pentru funcţii specifice.
Terapiile ţintite împotriva cancerului sunt una dintre cele mai interesante aplicaţii ale tehnologiei, deoarece crearea unor cutii robotice la scară nanometrică capabile să livreze medicamente direct în zonele vizate din organism reprezintă o metodă care are un potenţial uriaş.
Folosind ADN-ul origami, oamenii de ştiinţă pot crea nanoboţi care să răspundă la semnale biologice specifice, asigurându-se astfel că medicamentele sunt eliberate doar când şi unde sunt necesare. Acest lucru ar putea face tratamentele împotriva cancerului mai eficiente, reducând în acelaşi timp efectele secundare.

Foto cu caracter ilustrativ

 

Image