Comisia Europeană recomandă ridicarea restricțiilor de călătorie în UE din 15 iunie

Comisia Europeană recomandă ridicarea restricțiilor de călătorie în UE din 15 iunie

Bruxellesul a recomandat joi ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie în interiorul Uniunii Europene și a Spațiului Schengen din 15 iunie și redeschiderea granițelor externe ale UE pentru Balcanii de Vest din 1 iulie, scrie AFP, citată de HotNews.

Dacă majoritatea țărilor din UE și Spațiul Schengen își vor fi redeschis granițele între ele în data de 15 iunie, unele, precum Spania, prevăd amânarea momentului. Executivul european preconizează că "toate restricțiile" aplicate pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus să fie ridicate la această dată.

Comisia preconizează de asemenea redeschiderea "parțială și progresivă" a granițelor externe ale UE și Spațiului Schengen după 30 iunie. În ceea ce privește redeschiderea granițelor, hotărârea aparține statelor membre iar Comisia nu poate face decât recomandări.

Executivul european apreciază că din 1 iulie călătorii care vin din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia) trebuie să fie autorizați să intre în UE, având în vedere că situația epidemiologică din aceste țări este "similară sau mai bună" decât cea din UE.

Imagine cu caracter ilustrativ, sursă Digi24.

Image
Image
Image
Image