Coronavirus: Un vaccin experimental s-a dovedit eficient pe maimuţe, potrivit unui laborator chinez

Coronavirus: Un vaccin experimental s-a dovedit eficient pe maimuţe, potrivit unui laborator chinez

Un vaccin experimental "a protejat pentru prima dată pe scară largă" un grup de maimuţe împotriva noului coronavirus, a anunţat un laborator chinez, aflat la originea acestui studiu, informează AFP, citat de AGERPRES.

Vaccinul, care utilizează agenţi patogeni inerţi ai virusului care a declanşat pandemia de COVID-19, a fost administrat unui grup de opt macaci rhesus, care au fost apoi contaminaţi pe cale artificială trei săptămâni mai târziu, potrivit studiului publicat de gigantul farmaceutic Sinovac Biotech.

"Cei patru macaci care au primit vaccinul în dozaj mare nu prezentau nicio urmă detectabilă a virusului în plămâni la şapte zile după contaminare", a anunţat laboratorul chinez, care a publicat aceste rezultate pe 19 aprilie pe site-ul bioRxiv.

Ceilalţi patru macaci, cărora vaccinul le-a fost administrat în doze mai mici, au prezentat o creştere a sarcinii virale în organism, dar au reuşit cu toate acestea să facă faţă bolii.

Aceste rezultate vor trebui să facă obiectul unei analize a unui comitet de experţi înainte de a fi validate de comunitatea ştiinţifică.

Grupurile farmaceutice şi laboratoarele de cercetare din lumea întreagă s-au lansat într-o cursă contracronometru pentru a dezvolta tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19, care a ucis peste 190.000 de oameni dintr-un total de aproape 2,7 milioane de persoane contaminate, folosind o varietate de noi tehnologii.

Intervalul de timp estimat pentru dezvoltarea unui vaccin este de cel puţin 12-18 luni.

Imagine cu caracter ilustrativ, sursă Europa FM.

Image
Image
Image
Image