Cum vor fi afectați cei peste 400.000 de români din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord?

Guvernul Marii Britanii a reiterat luni că în cazul unui Brexit fără acord libera circulație va înceta imediat. Acest lucru însă nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie și nici că aceia care se află în Regatul Unit la data Brexit nu vor mai putea pleca sau reveni în UK, a declarat, pentru HotNews.ro, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. El recomandă românilor aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status.

„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat Mihalache, potrivit HotNews.

Pentru românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit. Statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația. Guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ambasadei României la Londra, citate de HotNews.

Potrivit informațiilor Ambasadei României la Londra, există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie:
1.Statutul de settled (Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult, vor fi eligibili pentru Settled Status.
2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.

În cazul cetățenilor români care vor ajunge în Marea Britanie după Brexit, aceștia vor intra în țară ca până acum folosind pașaportul sau cartea de identitate, fără viză și pot rămâne până la trei luni.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image