Dezastru în Libia în urma inundațiilor. Familii întregi au murit în orașul-port Darnah, cadavrele au rămas unde au fost duse de ape

dezastru inundații Libia
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Situația din orașul-port libian Darnah a fost descrisă drept un „dezastru de neimaginat” după inundațiile din weekend care au ucis peste 5.000 de persoane, în timp ce alte 10.000 sunt date în continuare dispărute.

Potrivit HotNews.ro citând The Guardian, Mohammed Abu-Lamousha, un purtător de cuvânt al forțelor care controlează estul Libiei, a declarat marți noaptea că bilanțul morților a trecut de 5.300 de persoane, majoritatea victimelor fiind găsite în orașul Darnah.

Aproape un sfert din acest oraș din est a fost distrus de inundaţii, după ce barajele care îl protejau au cedat din cauza ploilor abundente provocate de ciclonul Daniel din Mediterana, care a afectat și Grecia, provocând inundații devastatoare în Tesalia și alte părți ale țării.

Autoritățile regionale din estul Libiei precizaseră în urmă cu o zi că peste 1.000 de cadavre au fost recuperate doar în Darnah.

Tariq al-Kharraz, un alt reprezentant al guvernului de aici, a declarat că sute de cadavre au fost stivuite în cimitire întrucât există puțini supraviețuitori care să le poată identifica.

El a spus de asemenea că autoritățile se așteaptă ca majoritatea celor 10.000 de oameni dați dispăruți să fie găsiți morți sau ca trupurile lor neînsuflețite să nu fie recuperate niciodată după ce au fost duse de ape în mare.

 

Familii întregi au murit în timpul inundațiilor

Rami Elshaheibi, unul dintre reprezentanții OMS în Libia, a descris situația din Darnah ca fiind „un dezastru de neimaginat”, în timp ce un alt oficial de aici a spus că multe dintre cadavre au rămas în locurile în care au fost duse de ape.

„Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat acesta după ce a vizitat orașul pentru Reuters conform HotNews.ro.

Un medic local a declarat pentru Reuters că peste 2.000 de morți ar fi fost găsiți deja în acest oraș-port de la Marea Mediterană.

Imagini tulburătoare distribuite pe rețelele de socializare arată că în unele zone afectate de inundații persoanele au început să fie înhumate în gropi comune.

Cum se explică dezastrul din Dernah

Acest oraș cu o populație de peste 100.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului civil din Libia este traversat de două râuri care curg dinspre zonele montane înspre sud, localitatea fiind protejată în mod normal de baraje. Însă o secțiune a acestora a cedat tocmai în punctul în care ele se întâlnesc la o distanță de 11,5 în amonte de oraș.

 

Foto HotNews.ro.

Image