Dicţionarul de referinţă american îşi va modifica definiţia rasismului

Dicţionarul de referinţă american îşi va modifica definiţia rasismului

Dicţionarul de referinţă american Merriam-Webster îşi va modifica definiţia cuvântului rasism la sugestia unei tinere femei de culoare care a dorit o mai bună reflectare a influenţei sale asupra populaţiilor vizate, relatează AGERPRES, citând agenţia AFP.

Recent absolventă a Universităţii Drake (Iowa), Kennedy Mitchum a contactat venerabila instituţie, care îşi publică dicţionarele începând din 1847, pentru a propune o actualizare.

''Le-am spus că ar trebui să includă faptul că un grup de oameni face obiectul unei opresiuni sistematice. Nu este doar: nu-mi place de cineva'', a explicat ea pentru canalul local KMOV (afiliat CBS).

La solicitarea AFP, directorul editorial al Merriam-Webster, Peter Sokolowski, a confirmat că definiţia va fi modificată după interacţiunea cu Kennedy Mitchum.

El a amintit că a doua dintre cele trei definiţii ale cuvântului rasism a preluat deja acest concept ''şi îl vom face şi mai clar în următoarea noastră versiune''.

În versiunea actuală a celei de-a doua definiţii, rasismul este o ''doctrină sau program politic bazat pe rasism şi care vizează aplicarea principiilor sale'' sau ''un sistem politic sau social bazat pe rasism''.

''Este genul de actualizare continuă care permite dicţionarului să rămână la zi'', a explicat Peter Sokolowski, ''bazat pe criterii riguroase şi cercetări pentru a putea descrie limba aşa cum este ea utilizată efectiv''.

Potrivit sursei citate, unul dintre responsabilii editoriali ai dicţionarului i-a explicat tinerei că definiţiile altor cuvinte ''asociate rasismului sau cu o conotaţie rasială'' urmează să fie actualizate, fără a specifica care dintre acestea.

Sursă foto Wikipedia.

Image
Image
Image