Doi alpiniști amatori au murit pe Everest din cauza... aglomerației

Un american și o femeie din India au murit pe Everest, din cauza epuizării și a răului de altitudine. După ce au atins vârful, aceștia au petrecut prea mult timp în ”zona morții”, aflată la peste 8.000 de metri altitudine, unde organismul este solicitat în mod extrem. Totul s-a petrecut din cauza ... aglomerației.

Reprezentanții companiei ”Pioneer Adventures”, organizatoarea excursiei care l-a dus pe munte pe americanul Donald Cash, de 54 de ani, au precizat că au fost nevoiți să aștepte timp de două ore pentru a coborî din vârf. Situația a fost similară în cazul femeii din India. ”A trebuit să aștepte vreme îndelungată pentru a atinge vârful și pentru a coborî. Nu se mai putea mișca singură și a murit în timp ce șerpașii încercau să o aducă jos”, au precizat oficialii companiei Arun Treks, în cazul acestei a doua victime.

Din cauza vremii, intervalul în care alpiniștii pot urca pe Everest este unul foarte scurt, de doar câteva săptămâni, în general în a doua jumătate a lunii mai. În această perioaă, mii de oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți, vor să-și încerce norocul. Escaladarea Everestului a devenit astfel o adevărată industrie, o ascensiune pe munte costându-i pe alpiniștii amatori până la câteva zeci de mii de euro.

În ultimele zile, sute de oameni au reușit să atingă vârful, dar aglomerația a generat timpi mari de așteptare, în special în fața celui mai important obstacol al urcușului din zona superioară - Treapta lui Hillary.

O fotografie postată pe 22 mai de un alpinist nepalez cu șirul lung de oameni care urcă spre vârf s-a viralizat pe rețelele sociale.

Muntele Everest are 8848 de metri înălțime și a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de neozeelandezul Edmund Hillary și nepalezul Tenzing Norgay.

Sursa: realitatea.net

 

Image
Image
Image