Elveția extinde tehnologia care le permite pasagerilor să se urce în tren fără bilet. Taxarea se face automat la finalul călătoriei

Elveția extinde în toată rețeaua sa feroviară una dintre cele mai moderne sisteme de taxare din lume, bazat pe o aplicație de mobil.
Practic, dacă pleci din orașul A în orașul B cu trenul și apoi în acel oraș mai trebuie să iei trei stații autobuzul și două stații tramvaiul, nu este nevoie să cumperi bilet înainte, ci ești taxat automat la finalul călătoriei.
Tehnologia a fost testată de operatorul feroviar de stat SBB - CFF pe 15.000 de useri, dar acum este extinsă la întreaga rețea feroviară, se arată în International Railway Journal, citat de HotNews.

Tehnologia este furnizată de o aplicație numită Fairtiq. Utilizatorii trebuie să-și dea check-in când începe călătoria și apoi să apese butonul de STOP la final, chiar dacă în drumul lor au folosit nu doar trenul, ci și autobuz, tramvai sau transport maritim.
Aplicația vede unde este user-ul, cu ce mijoc de transport se deplasează și calculează la final tariful întregii călătorii, luând apoi banii de pe card.
Aplicația care agregă mai multe moduri de transport într-un singur sistem de taxare, nu cuprinde toate sistemele de transport în comun, ci doar pe cele incluse într-un parteneriat și este gândită astfel încât să-i ofere user-ului prețul cel mai mic.

Sursă foto SSB.

Image
Image
Image
Image