Epidemia de pestă porcină africană se extinde în Europa de Est

Virusul pestei porcine africane în gospodării se extinde în Europa de Est deoarece regiunea nu reuşeşte să ţină sub control epidemia care afectează de mult timp gospodăriile şi fermele unde se cresc porci, se arată într-o analiză realizată de Blooomberg, citată de Agerpres.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pestă porcină africană, la doar câteva săptămâni după ce Slovacia a descoperit focare în gospodării. Există de asemenea "o creştere distinctă" a cazurilor raportate în fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv România, Polonia şi Bulgaria, arată datele Guvernului britanic.

Europa de Est se luptă să ţină sub control virusul de când s-a răspândit prima dată din Rusia, în 2014. Deşi cele mai multe din ţările afectate din regiune nu cresc porci pe scară industrială, ele rămân în apropierea marilor exportatori.

România a raportat 746 de focare, pe mai mult din jumătate din suprafaţa ţării, de la 581 la începutul lunii august. În Polonia, al patrulea producător de carne de porc din UE, cazurile s-au înmulţit, inclusiv la o fermă cu 9.400 de porci, arată cele mai recente date ale OIE.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a avertizat că extinderea epidemiei de pestă porcină africană în Bulgaria (peste 30 de focare de pestă la ferme mari sau în gospodării și aproximativ 130.000 de porci deja sacrificați), care ameninţă industria locală a cărnii de porc, este foarte îngrijorătoare.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Sursă foto Agrointeligența.

Image
Image
Image
Image