Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese în Statele Unite

Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese anul trecut în Statele Unite, dar boala este necunoscută în România, avertizează profesorul Florin Mihălțan, unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România. Potrivit HotNews, Florin Mihălțan subliniază că, atunci, când a fost lansată țigara electronică, s-a spus despre aceasta că nu este dăunătoare, dar "nu există tip de produs sănătos (din tutun - n.red.), există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor".

În România, Evali este o afecțiune necunoscută și nu au fost diagnosticate cazuri până în acest moment.

În Statele Unite au fost raportate, până în luna octombrie a anului trecut, 26 de decese în 21 de state. 1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite.

70% dintre pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite sunt barbați, iar vârsta medie este de 24 de ani. 94% au utilizat produsul în săptămâna precedentă debutului simptomelor bolii, iar 88% au raportat consumul zilnic.

Medicul Florin Mihălțan le recomandă utilizatorilor de țigări electronice sau alte dispozitive de tip vaping să își monitorizeze eventualele simptome - dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică - iar în cazul în care au probleme, să solicite asistență medicală.

Aerosolul produs de lichidul încălzit din țigara electronică, inhalat de utilizatori, conține substanțe dăunătoare, atrage atenția medicul pneumolog Florin Mihălțan.

Toți pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe.

Sursă foto HotNews.

Image
Image
Image
Image