Femeile din Arabia Saudită vor putea călători în afara ţării fără permisiunea unui bărbat

Autorităţile din Arabia Saudită au început să aplice marţi reforma anunţată la începutul lui august. Astfel, femeile pot să obţină un paşaport de călătorie în străinătate fără permisiunea unui "gardian" de sex masculin, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Măsura, anunţată în august, a zdruncinat sistemul saudit al "gardianului masculin", sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viaţă, supunându-le autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin.

Potrivit sursei citate, reforma a intervenit în condiţiile în care mai multe cazuri de evadare în străinătate a unor tinere saudite au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele luni și se înscrie în seria de măsuri de liberalizare lansate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cel mai puternic om al acestui regat ultraconservator.

Din iunie 2018 femeile pot să conducă o maşină, să declare oficial o naştere, o căsătorie sau un divorţ, sau să fie titulare ale autorităţii parentale asupra copiilor lor minori, prerogative care până acum erau rezervate bărbaţilor.

Sursă foto Playtech.ro

 

Image
Image
Image
Image