Fermierii scoțieni se tem că BREXIT-ul îi va lăsa fără căpșunarii români

Căpșunile reprezintă o afacere de proporţii în Scoţia, ţară în care fermele beneficiază foarte mult de forţa sezonieră de muncă provenită din Europa de Est. Deoarece, dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, acest lucru ar putea însemna sfârşitul libertăţii de mişcare pentru atât de necesarii lucrători migranţi.

Într-un reportaj realizat într-un proiect în colaborare cu Deutsche Welle, Digi 24 arată cum este privit Brexit-ul de cei care se bazau pe forța de muncă din Europa de Est.

Aproape toți lucrătorii de pe plantațiile de căpșuni din Scoția provin din estul continentului. Muncitorii Aici câştigă aproximativ 300 de euro pe săptămână, adică salariul pe o lună în România şi Bulgaria. Pe timpul verii, aproximativ 10.000 de lucrători din alte ţări UE sunt angajaţi în sectorul agricol scoţian. Brexitul îi îngrijorează pe ei, dar și pe angajatorii lor.

„Am construit o industrie bazată în întregime pe oameni care vin din Uniunea Europeană. Fără ei, ar fi foarte, foarte greu. Nici măcar nu știu cum am începe să ne facem treaba”, spune Angus Porter, fermier, în cadrul reportajului prezentat de Digi 24.

Citiți mai multe pe digi24.ro.

 

 

Image
Image
Image