Filmul 'Pe aripile vântului', considerat rasist, retras de pe platforma HBO Max

Filmul 'Pe aripile vântului', considerat rasist, retras de pe platforma HBO Max

Filmul ''Pe aripile vântului'', calificat de unii istorici drept revizionist, a fost retras de pe platforma de streaming HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi violenţelor poliţiei faţă de persoanele de culoare din Statele Unite, relatează miercuri agenţia AFP, potrivit AGERPRES.

Filmul-fluviu (3 ore şi 58 de minute) lansat în 1939 este considerat de numeroşi academicieni drept instrumentul cel mai ambiţios şi eficient de revizionism sudist.
El prezintă o versiune romanţată a Sudului şi o viziune edulcorată a sclaviei, mai ales în ceea ce priveşte membrii personalului casei, reprezentaţi ca fiind mulţumiţi de locul lor şi trataţi ca angajaţi obişnuiţi.
Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unor mişcări foarte organizate din fostele State Confederate, care şi-au propus să prezinte sudul de dinainte de Războiul Civil American într-o lumină prezentabilă.
Ideologia ''Lost Cause'' (cauza pierdută) susţinea că Statele Sudice au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric, notează AFP.

'''Pe aripile vântului'' este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţile rasiste care erau obişnuite în societatea americană'', a comentat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt Oscaruri.
Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său ''fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă''.

Filmul este în continuare disponibil pe alte platforme.

Sursă foto stirileprotv.ro.

Image
Image
Image
Image